Hlavní obsah

Stopáž: Podomní prodejci a riziko bez regulace. Otazníky kolem XIXOIO

Foto: Jan Michaliček

Podnikatel Richard Watzke láká drobné investory k zakoupení tokenu XIX. Kolem jeho platformy Xixoio ale existují pochybnosti.

Reklama

Článek

„Na byznysu Xixoio není nic nelegálního, ale je nutné si uvědomit, že investice nejsou nijak zajištěné. Podle Richarda Watzkeho je hlavní garancí jeho jméno.“ Reportér Daniel Novák v podcastu Stopáž vysvětluje pozadí byznysu Xixoio.

Podnikatel Richard Watzke se snaží se svou společností Xixoio vybudovat nový digitální finanční ekosystém. Vyvíjí platformu, kam by si ostatní firmy mohly chodit pro financování svého rozvoje prostřednictvím prodeje takzvaných tokenů drobným investorům.

„Tokenizaci firmy jde přirovnat k procesu, kdy si firma jde na burzu pro nový kapitál, jenže v tomto případě by nemusela absolvovat náročný proces, který každou firmu při emisi akcií čeká, ale získání kapitálu by pro ni mělo být mnohem jednodušší. Pokud by se projekt povedlo dotáhnout do konce, byl by to rozhodně zajímavý byznys,“ vysvětluje reportér Seznam Zpráv Daniel Novák v podcastu Stopáž.

Xixoio je zatím ve fázi, kdy celý systém teprve vyvíjí a v současnosti prodává jen vlastní tokeny XIX. „Celkem společnosti svěřilo peníze už téměř 2 800 lidí, kteří nakoupili tokeny za 300 milionů korun. I s penězi, které má Xixoio od akcionářů, firma disponuje kapitálem přes půl miliardy korun. Zdůrazňuju ale, že jde o informace, které poskytla sama firma, těžko se dají ověřit,“ dodává Novák.

S Watzkem pořídil minulý týden velmi emotivní a neobvyklý rozhovor, v němž se snažil objasnit některé pochybnosti, které se kolem jeho platformy objevují.

„Údaje o tom, jak se daří tokenu XIX, jsou dostupné na stránkách společnosti Xixoio. Tam se uvádí, že pravděpodobně od startu toho projektu hodnota tokenu vzrostla o více než 500 %. To má ale háček v tom, že ten token není nikde veřejně obchodovaný, takže údaj o růstu hodnoty tokenu nelze zvnějšku ověřit,“ vysvětluje Novák.

Podle produktových podmínek firmy klient nesmí token XIX prodávat, převádět nebo měnit bez předchozího souhlasu firmy. „Když jsem se Richarda Watzkeho v rozhovoru ptal na sporná ustanovení v podmínkách, odpovídal ve smyslu, že to tam mít musí, protože jim to doporučili právníci a je to jen jištění před extrémními situacemi, které on nepřipouští,“ říká Novák.

Rozsáhlá kampaň Xixoio, na které spolupracoval stratég Petr Topinka, jenž stojí mimo jiné i za úspěšnými politickými kampaněmi hnutí ANO, přitahuje pozornost veřejnosti i regulátorů. Na kampaň Xixoio nepřímo reagovalo ministerstvo financí jako na vysoce rizikovou a spekulativní investici. Proti komunikaci společnosti Richarda Watzkeho se před týdnem jmenovitě vymezila Česká národní banka, když zdůraznila, že Xixoio není regulováno centrální bankou.

„Česká národní banka skutečně firmu nijak nereguluje. Ale to se netýká jen společnosti Xixoio, pod dohledem regulátora nejsou obecně kryptoaktiva, kryptoměny a celý tento svět. Je to šedá zóna, která kromě řady solidních projektů vytváří podhoubí také pro řadu podvodníků, a regulatorní model se teprve hledá,“ doplňuje Novák.

Dalším ze sporných momentů je využívání sítě obchodníků, kteří za prodej tokenů podle Watzkeho získávají až 8% provizi.

„Celá problematika tokenu, digitálních kryptoaktiv, není vůbec jednoduchá. Ve chvíli, kdy ‚prodejce hrnců‘ přijede někam na venkov za postarším člověkem s tím, že tady má skvělou investici, která ochrání jeho peníze pro vnoučky před šílenou inflací, tak je otázka, zda takový člověk, který do toho peníze vkládá, to porozumění skutečně má. Další otázkou pak je, co obchodníci lidem přesně říkají, na jaké výnosy je lákají. Richard Watzke to vlastně nevěděl,“ dodává reportér.

Kdo je Richard Watzke a kdo jsou další společníci v Xixoio? Na čem chce platforma vydělávat a jak chce zisk sdílet s investory? A v čem se firma podobá a naopak liší od dluhopisových kauz Arca Investments a Pietro Filipi?

Poslechněte si podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované