Hlavní obsah

Trafika: S očkováním je to jako s letadlem. Pilotovi neradím, jak ho řídit

Foto: Seznam Zprávy

Hosty humorného mediálního kvízu Konstantina Sulimenka byli Iva Pazderková a Jakub Szántó.

Reklama

Článek

Nestíháte přečíst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud dnes v odlehčeném zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali herečka Iva Pazderková a novinář Jakub Szántó.

Česko je opět v něčem best in covid, a tak jsme se museli zeptat hostů na povahu onoho aktuálního rekordu. Správná odpověď je, že máme nejvíce nakažených dětí v celé EU, přepočteno na sto tisíc jich je skoro 3000 nakažených.

Nejenom v tomhle se řítíme do čím dál větší katastrofy. A tak se začíná více či méně nápadně kroužit kolem nápadu zavést povinné očkování. Oba naši hosté se shodují, že by to byl správný krok.

„Vezměte si třeba dětské nemoci jako záškrt,“ říká Jakub Szántó, „ten sice nezabíjí tolik lidí, ale také je nebezpečný. A když u něj kvůli nějakým ezopitomostem nebo propagandě klesne proočkovanost pod 95 %, tak se začne mezi dětmi šířit. Já jsem byl v Jemenu, kde se kvůli válce rozbilo vakcinační schéma a kde najednou měli epidemie cholery, záškrtu a dalších svinstev, které už u nás nejsou. Proč u nás nejsou? Kvůli povinnému očkování,“ dodává zkušený zahraniční reportér.

Iva Pazderková zase připomíná, jak se najednou během krátké doby stal z téměř každého odborník na vakcíny.

„Letadlo řídí pilot. Já ho nejdu před odletem zpovídat, jak to dělá, protože bych tomu nerozuměla. On na to roky studoval. Stejně jako imunologové, vakcinologové - oni to vědí líp než třeba tady já, paní z Berouna,“ dodává.

Ale kromě těžkých témat se i tentokrát do Trafiky dostaly milé zprávy. Prodiskutovali jsme například hudební vkus Angely Merkelové, která si nechala zahrát na rozlučkové ceremonii od armádní kapely dost netradiční hudební žánr. Jestli to byl punk, techno, reggae nebo europop, zjistíte při poslechu nové Trafiky.

„Já to poslouchal, bylo to dobré. Jenom takové německé doplnění s ohledem na hlubší historické souvislosti: Nebylo úplně pěkné, jak tam u toho hořely pochodně a byli tam lidé v mundúrech. Naštěstí aspoň nehrály bubny a nepískalo se na píšťalky,“ glosuje osobitou scénografii odchodu Angely Merkelové Jakub Szántó.

Nebyla by to Trafika, aby se v kvízu nedostalo i na bizarní a těžko uvěřitelné zprávy. Tentokrát tak došlo i na využití prasat pro bezpečnost letících letadel v Amsterdamu, zlomyslnou tajemnici na bulharském ministerstvu zahraničí nebo žalobu státu na politickou stranu, ve které je příliš mnoho žen. A tentokrát měli hosté s rozlišováním pravdy a výmyslu opravdu velké problémy.

Orientovala se v aktuálním dění lépe herečka Pazderková, nebo novinář Szántó? A dokázali nakonec odhalit všechny fake news? To zjistíte v plné verzi podcastu Trafika.

Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované