Hlavní obsah

Data: Česko má nejvíc nakažených dětí ze všech zemí EU

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropa je nyní ze všech kontinentů nejvíce zasažená koronavirem. Nejvyšší počet nově potvrzených případů v přepočtu na obyvatele hlásí Slovensko, Česká republika a Belgie. Česku ale patří jedno prvenství: v počtu nakažených dětí.

Článek

Česká republika eviduje ve čtrnáctidenním průměru v přepočtu na 100 tisíc lidí bezmála tři tisíce nových pozitivních testů u dětí do 15 let, ukazují data Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí. Vysoký počet nakažených dětí je také ve Slovinsku (2 810) a v Rakousku (2 706).

Na počet nově odhalených případů má vliv i míra testování. Česko je aktuálně šestou nejvíce testující zemí v Evropské unii. Z dat serveru Our World in Data vyplývá, že při přepočtu na tisíc obyvatel se v tuzemsku vykáže 10,4 testu.

V pondělí se v Česku uskutečnilo další kolo testování žáků ve školách. V průběhu listopadu bylo rozděleno do pěti etap. Od příštího pondělí se pak bude testovat pravidelně každý první den nového vyučujícího týdne.

Nejvíce zasažené země: Slovensko, Česko a Belgie

Nákaza se aktuálně šíří převážně v zemích s nižší proočkovaností populace. Slovensko má necelých 43 procent obyvatel s ukončeným očkováním. V Česku jako ve druhé zemi s nejvyšším počtem nově potvrzených přírůstků v sedmidenním průměru v přepočtu na milion obyvatel má kompletní vakcinaci téměř 60 procent.

Výjimkami z více zasažených evropských států jsou Belgie a Nizozemsko, kde má ukončenou vakcinaci téměř 75 procent lidí.

Registrace k očkování pro nejmladší

V Česku má podle statistik Ministerstva zdravotnictví ukončené očkování přes 36 procent dětí ve věku 12 až 15 let. Očkovat se mohou od začátku července.

Registrace pro děti ve věku od pěti do 11 let by se měla spustit od 13. prosince. Oznámil to v pondělí ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Aplikaci vakcíny od firem Pfizer/BioNTech již v průběhu listopadu doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Děti v této věkové kategorii mají dostávat třetinové množství oproti dávce doporučené pro dospívající a pro dospělé. EMA uvedla, že účinnost vakcíny doložily klinické studie, které výrobce provedl na téměř dvou tisícovkách dobrovolníků.

„Přínosy (vakcíny) Comirnaty u dětí od pěti do 11 let převažují nad riziky, a to zejména u těch, jejichž stav zvyšuje nebezpečí těžkého průběhu covidu-19,“ sdělil unijní regulátor.

Reklama

Doporučované