Hlavní obsah

Trafika: Stín války schová i Zuckerbergovo robotické tajemství

Foto: Seznam Zprávy

Podcast Trafika přináší souboj technologických novinářů Davida Slížka (Lupa.cz) a Petra Juny (Seznam Zprávy).

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud, dnes ve zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali novináři David Slížek a Petr Juna.

Válka na Ukrajině se nevede jenom na zemi a ve vzduchu, ale také v kyberprostoru. Své strany si tak zvolily i různé hackerské skupiny. Nejznámějším příkladem je oficiální vstup Anonymous do války proti Rusku. Ale pomáhají doopravdy Anonymous Ukrajině, nebo je to jen ukazování svalů a povedené PR?

„Můžeme vlastně usuzovat vlastně jen z toho, co říkají oni,“ vysvětluje technologický novinář a šéfredaktor webu Lupa.cz David Slížek. „Na jednu stranu víme, že některé ruské servery byly zahlceny. Na druhou stranu Anonymous také říkají, že pronikli do tajných dokumentů, dokonce něco už zveřejnili. Ale nevím, jestli to dokázal už někdo ověřit. Byl bych v hodnocení opatrný.”

A s opatrným hodnocením souhlasí i Petr Juna. „Anonymous je obrovská skupina velice schopných lidí, kteří mají velké možnosti, jak škodit. Je to trochu zrádné. Když škodí někomu, s kým nesouhlasíme, přijde nám to super. Méně super nám to bude připadat, až možná někdy v budoucnosti budou škodit nám,“ říká datový novinář Seznam Zpráv.

V uplynulém týdnu byly ve stínu současné války také zveřejněny závěry Mezivládního panelu pro klimatickou změnu. Ta mimo jiné varuje, že extrémnímu horku je teď vystavena už třetina světové populace a do roku 2100 to bude až 75 %. S vlnami horka bojuje třeba Kalifornie. Místní zákonodárci chtějí pro zvýšení povědomí o obrovských rizicích spojených s horkem každé vlně přiřadit jméno, stejně jako se pojmenovávají třeba hurikány.

„Mohli by jim dávat třeba zvířecí jména. Vlna veder Fík. Ne, to by asi bylo kontraproduktivní a nikdo by se toho nebál,“ krčí rameny Slížek. „Ale zase lidé mají rádi štěňata, takže by si rozklikli zprávu o roztomilém štěněti, co si pořídila třeba kalifornská policie, a díky tomu by začali řešit klima,“ spekuluje Juna.

Aktuální díl podcastu Trafika toho samozřejmě nabízí mnohem víc. Dozvíte se, které italské město začne platit párům za to, že se tam vezmou. David Slížek definitivně určí, jestli je Mark Zuckerberg člověk, nebo robot. A Petr Juna se vžije do kůže konspiračních teoretiků a vymyslí, jak může královna Alžběta za Putinovu agresi na Ukrajině.

Vyznal se v přílivu zpráv lépe šéfredaktor technologického webu, nebo díky datovému novináři zvítězily domácí barvy Seznam Zpráv? A nebo se nechali oba zmást fake news? To zjistíte v podcastu Trafika – pusťte si jej v přehrávači v úvodu článku.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované