Hlavní obsah

Hackeři vyzývají k útokům na ruskou propagandu. Budou rychlejší než úřady?

Foto: koláž: Pavel Kasík, Profimedia.cz

Hackeři Anonymous vyzvali k útokům na ruskou propagandu.

Reklama

Hackerská skupina Anonymous se snaží omezit dosah ruské vlády doma i na mezinárodní scéně. Na twitteru vyzvala k útokům na její zpravodajský web RT.com. Ten je už dlouho v hledáčku úřadů na Západě, některé plánují jeho zákaz.

Článek

Volně organizované hackerské uskupení Anonymous vyzvalo k útokům na ruské webové stránky, především na kanály jako RT.com. Web dříve nazývaný Russia Today platí ruská vláda a využívá jej k šíření svého oficiální pohledu na aktuální dění v angličtině a dalších jazycích.

Útok byl zřejmě částečně úspěšný, podle stránky IsItDownRightNow byl web RT.com nedostupný minimálně dvě hodiny, konkrétně od 22:00 do půlnoci ze 24. na 25. února.

Jinak se web potýkal jen s drobnými výpadky, které příliš nevybočují z běžného provozu. V současné době je web opět funkční.

Podobným útokům – připisovaným naopak Rusku – čelila média po celé Evropě včetně Česka. Také klíčové webové stránky na Ukrajině, například úřady, média a banky, jsou pod hackerskou „palbou“.

Tzv. DDoS útoky mohou vyřadit web z běžného provozu tím, že na něj zasílají velké množství požadavků, které server nestíhá vyřizovat. Vede to ke zpomalení z pohledu čtenáře webu, nebo dokonce k „pádu“ serveru. Obrana spočívá v posílení infrastruktury i v pokusech selektivně blokovat podezřelé požadavky.

Dočká se RT blokace na Západě?

Ruský vpád na Ukrajinu obnovil dlouhou debatu o tom, zda by měly západní státy regulovat působení televize a webu RT (dříve Russia Today) na svém území. Jde totiž o oficiální kanál placený ruskou vládou, který se ale navenek snaží působit jako nezávislé médium.

RT předstírá, že produkuje tradiční novinářské produkty. Místo toho, aby šířila průhlednou propagandu, RT mísí a kombinuje přímé zpravodajství s lehkovážnou lží.
Casey Michel, publicista

„Stejně jako Putinův Kreml vyprazdňuje pojmy politické, ignoruje RT přirozené základy žurnalistiky: ověřování zdrojů, předávání faktů, snahu o poctivé zpravodajství,“ popsal v roce 2015 metody RT publicista Casey Michel, který činnost portálu studoval. „RT předstírá, že produkuje tradiční novinářské produkty. Místo toho, aby šířila průhlednou propagandu, RT mísí a kombinuje přímé zpravodajství s lehkovážnou lží, čímž udržuje diváky zmatené a nejisté.“ Svůj slogan „Ptejte se více!“ podle Michela využívá pouze ve vybraných případech.

„Pokud hledáte kritické zhodnocení postupu Kremlu, na RT je nenajdete,“ dodává Michel. „Místo toho zde najdete ‚experty‘ bez odborných znalostí, konspirační teorie bez opory a čas od času i naprosté výmysly za účelem prosazení prokremelské linie.“

RT působí od roku 2005 a publikuje v angličtině, němčině, španělštině, francouzštině a arabštině. Přístup západních států k jejímu působení se různí. Zatímco USA donutily RT, aby se registrovala jako „agent prosazující zájmy cizího státu“, Ukrajina, Litva a Lotyšsko působení RT na svém území zakázaly.

Nejnověji se k těmto zemím přidalo Německo, které kanál RT vypovědělo počátkem února 2022, nový kanál německojazyčné RT tak není dostupný ani v nabídce satelitních televizí. Ruská strana to označila za diskriminaci a hodlá se bránit soudně i vypovězením německých kanálů z Ruska.

Nově mluví o zákazu kanálu RT i Británie. Ministryně kultury Nadine Dorriesová označila stanici za šiřitele „škodlivých dezinformací“ a vyzvala úřad kontrolující vysílání k bedlivému dohledu nad touto stanicí. Úřad už uvedl, že nebude tolerovat „propagandu“.

Nebo – pokud budeme citovat RT: „Británie by mohla zakázat RT, aby udržela jednotný narativ.“

Česko a Polsko vypíná

Televizní operátor O2 TV dnes oznámil, že přestal vysílat ruskou veřejnoprávní stanici Pervyj kanal. Důvody nechtěl komentovat. Další dva ruskojazyčné programy TNT a Russkoje kino v nabídce zůstaly. Informaci o vypnutí kanálu přinesl server DigiZone na twitteru.

Další televizní operátoři ruské státní televizní kanály v nabídce většinou nemají. Vodafone také vysílá TV1000 Russkoje Kino, ale podle mluvčího Ondřeje Luštince jde o program skupiny Viasat (Nordic), a to bez jakéhokoli zpravodajství. Kanál nabízí výběr filmů z ruské kinematografie. Kuki má v nabídce zábavné kanály TNT Russia nebo Friday International.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Podle serveru Lupa.cz v Polsku kabeloví, internetoví a satelitní operátoři už nesmějí šířit ruské televizní stanice. Rozhodla o tom tamní Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, svůj krok zdůvodnila bezpečnostními zájmy Polska. Z nabídek zmizí stanice RT (Russia Today), RT Documentary, RTR Planeta, Sojuz TV a Rossija 24. Ruské kanály jsou však zároveň volně dostupné na satelitu, takže je stále možné je individuálně sledovat mimo nabídky operátorů.

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zase zablokovalo osm dezinformačních webů. Stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. Podle sdružení, které je provozovatelem registru domén s českou národní koncovkou .cz, mají provozovatelé právo se proti kroku bránit soudní cestou.

Zablokované jsou weby Aeronet.cz, Protiproud.cz ,Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Reklama

Doporučované