Hlavní obsah

Vávra a Čermák o Muskovi: Twitter propojí s Teslou, Trump se vrátí okamžitě

Foto: Profimedia.cz

Co chce Elon Musk udělat s Twitterem? Podle jedné teorie chce směřovat k aplikaci podobné čínskému WeChatu.

Reklama

Článek

Klíče od Twitteru může dostat Elon Musk už koncem týdne. Co to znamená pro komunikaci a výměnu informací na internetu, prozradí Miloš Čermák. A ustojí nejbohatší muž světa deal za 44 miliard dolarů? Radovan Vávra si myslí, že ano.

Nejbohatší muž světa Elon Musk se po měsících přešlapování a několika obratech o 180 stupňů dostal zpět do bodu, kde stál už letos v dubnu – po tahanicích nakonec navrhuje, že sociální síť Twitter nakonec koupí za původně dohodnutých 44 miliard dolarů.

Aktuální epizoda technologického podcastu Stopáž, do které přijali pozvání investor Radovan Vávra a publicista Miloš Čermák, se tak nemůže věnovat ničemu jinému.

O Muskovi nemůžete přemýšlet jako o standardním finančním investorovi, který pořád počítá. Jeho zájem o Twitter není dán tím, jestli bude jeho jméno v žebříčku boháčů na druhé, nebo třetí příčce. To ho skutečně nepohání.
Radovan Vávra, investor

Vávra v podcastu vysvětluje, jestli si Musk může nákup dovolit, zda akvizice neohrozí jeho další firmy jako Tesla nebo Space X a také jaké má s Twitterem podle něj plány.

„Umím si představit, že každá Tesla, která za rok vyjede z Gigafactory, bude mít jako nativní aplikaci Twitter, přes kterou budeme komunikovat se zbytkem komunity majitelů tohoto vozu, ale také s Teslou jako takovou a také s Elonem Muskem. Pokud by se podařilo prolnout svět Tesly a Twitteru, tak je ten potenciál podle mě nekonečný,“ myslí si Vávra.

V posledních letech se Twitter stal trochu nepříjemným místem. Já jsem na něj chodil rád, protože to byl rychlý zdroj informací. Způsob, jak se lidí na něco zeptat a dostat normální odpověď. Dnes je 90 % reakcí typu, že jste debil, nebo si lidé dělají legraci. Twitteru se strašně snížila praktická využitelnost.
Miloš Čermák, komentátor

Novinář a internetová celebrita Miloš Čermák zase vysvětluje, z jakého důvodu je Twitter pro společnost a svět důležitý a jestli se náhodnou nepřeceňuje.

Čermák také popisuje, jaké problémy musí Elon Musk vyřešit, aby mohl být konkurencí pro trendující TikTok nebo sociální sítě vycházející z prostředí americké krajní pravice, které lákají svoje uživatele na „obsah bez cenzury“.

„Myslím si, že Musk rád provokuje, a návrat zablokovaného Donalda Trumpa na Twitter bude možná jedním ze způsobů, kterým dá najevo, že Twitter opravdu ovládá. Takže je možné, že ve chvíli, kdy dostane klíče, tak se Donald Trump vrátí hned druhý den,“ říká publicista.

Oba rozhovory společně s výběrem těch nejzajímavějších zpráv ze světa technologií si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku, na Podcasty.cz nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované