Hlavní obsah

Až třikrát levnější vytápění. Hodí se pro váš dům?

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Je tepelné čerpadlo řešení i pro vaši nemovitost?

Reklama

Článek

Tepelná čerpadla mohou odradit svou cenou, rozhodně ale stojí za zvážení. Pro koho jsou tepelná čerpadla dobrá nebo kolik vám na ně stát přispěje? To a více vysvětluje zakladatel a technologický ředitel Woltair Karel Náprstek.

Tepelná čerpadla jsou další cestou ke snížení výdajů za elektřinu. „Celý objekt, všechno na elektřinu, kompletní vytápění i ohřev vody i vaření, mě stojí 38 tisíc ročně,“ počítá ve speciálu Ve vatě roční náklady na své energie Karel Náprstek, zakladatel a technologický ředitel společnosti Woltair.

Kdy je tedy pro domácnosti ten správný čas uvažovat o čerpadle? „První myšlenkou je vždy snížit energetickou náročnost. Tedy buď zateplení, poté přichází výměna zdroje – v dnešní době tepelné čerpadlo,“ říká Náprstek.

Ve vatě speciál: Boříme mýty kolem úspory energií

Investovat do tepelného čerpadla má podle Náprstka smysl i v nezatepleném domě, ale zateplení a celkové snížení tepelných ztrát by měla být priorita. Hlavní výhodou je podle Náprstka ekonomika provozu tepelného čerpadla.

„Nejčastěji měníme čerpadla za elektrokotle a kotle na tuhá paliva. Výhoda čerpadel je nepochybně v ekonomice provozu – oproti elektrokotli je to až trojnásobně levnější provoz,“ říká zakladatel Woltair.

Pořizovací náklady se pohybují průměrně kolem 300 až 350 tisíc korun. „Návratnost je divoká otázka, záleží na tom, jakou máte cenu energií, respektive elektřiny,“ říká Náprstek.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

Správné je podle něj uvažovat o tepelném čerpadle i v souvislosti s fotovoltaikou. Ta je podle něj po zateplení a tepelném čerpadlu třetí investicí v pořadí, pokud se snaží člověk o co nejnižší energetickou náročnost svého domova.

Co to tedy ale tepelné čerpadlo je a jak funguje? Tepelná čerpadla fungují takzvaně na principu obrácené ledničky. Z vnějšího prostředí si teplotu berou a vyrábějí - fungují na teplotním rozdílu prostředí. Základní typy jsou systém vzduch-voda, nebo země-voda. Tedy odlišnou teplotu si berou buď ze vzduchu, nebo ze země.

„Záleží, kdy o čerpadle uvažujete. Pokud stavíte nový dům a kopete základy, má smysl uvažovat o systému země-voda. Pokud už máte hotovou zahradu, nedoporučoval bych ji rozkopat a volil bych tedy spíše vzduch-voda,“ vysvětluje vhodnost jednotlivých řešení Náprstek.

Kolik místa zabere tepelné čerpadlo? Jak vybrat správné čerpadlo tak, aby nebyl slyšet hluk až k sousedům nebo jak si poradit s dotacemi? A jaké panují mýty spojené s pořízením tepelného čerpadla?

To a mnohem více se dozvíte v celém rozhovoru v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě – Jak na energie

Speciální série podcastu Ve vatě o tom, jak ušetřit za energie a připravit se na budoucnost. Moderuje Zuzana Kubátová, energetická expertka SZ Byznys.

Poslouchejte na Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované