Hlavní obsah

Ve vatě speciál: Boříme mýty kolem úspory energií

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Další díl speciální série podcastu Ve vatě Jak na energie poradí, jak bojovat s vysokými cenami energií.

Reklama

Článek

Ceny energií nyní zásadně dopadají na rozpočty českých domácností. Jaké jsou největší omyly ohledně uzavírání smluv s dodavateli nebo při úspoře energií? To rozebíráme s Janem Bérešem, analytikem z portálu Ušetřeno.cz.

Ceny energií jsou stále vysoko a aktuálně patří mezi nejvyšší výdaje českých domácností. Proto lidé hledají různé cesty, jak za elektřinu či plyn ušetřit. Jak ale nepodlehnout některým mýtům, které kolem úspor kolují? A která opatření jsou opravdu účinná?

To a mnohem více se dozvíte ve speciální řadě podcastu Ve vatě – Jak na energie, tentokrát s Janem Bérešem, analytikem z platformy Ušetřeno.cz.

Nyní například mezi odběrateli panuje mylná představa, že dodavatelé energií sjednocují cenovou nabídku. Není tomu tak, neboť vládní strop na ceny energií bude platit jen v roce 2023 a zatím není známé, zda bude prodloužen. „Dodavatelé jsou schopní udělat produkt s fixovanou nabídkou i na dva roky. Otázkou je, jestli pro toho klienta bude nabídka zajímavá,“ říká Béreš.

Až podle toho by se pak zákazníci měli rozhodnout, zda s dodavatelem smlouvu podepíší, nebo ne. „Pokud by byla cenová nabídka co nejblíž stropu, nebál bych se ji zafixovat klidně na dva roky, abych měl jistotu ceny pro kalendářní rok 2024,“ radí Béreš.

Někteří aktuálně doporučují spotové produkty, před kterými se doposud varovalo. Loni na podzim totiž někteří dodavatelé začali produkty navázané na burzu nabízet kvůli vysokým cenám.

„Situace se během letošního roku hodně vyvinula a teď je taková, že ceny energií oproti špičkám, které byly před pár měsíci, spíše klesají, nebo se začínají udržovat kolem hranice osm až devět tisíc korun, za jakou cenu nakupují dodavatelé. Jinak by koncová částka byla kolem 10 000 Kč,“ říká Béreš.

Nyní ale spotová cena prudce klesla. Proto teď mohou mít právě spotové produkty pro klienta tu výhodu, že pokud by podobná situace nastala znova, klient se může během roku dostat i na cenu pod stropem. „Pokud ne, stále tam je vládou zastropovaná cena a klient nebude platit víc než těch 6,05 Kč za kWh za silovou elektřinu včetně DPH,“ popisuje Béreš.

Pokud se klient rozhlíží po novém dodavateli, nebo mu končí smlouva, měl by si dát pozor, jaké z ní pro něj plynou podmínky. „Když si to klient včas neohlídá a nepořeší, může se divit, protože se mu smlouva může prodloužit podle aktuálních ceníků na dva až tři roky,“ říká analytik.

Teď mu bude rok platit strop. „Ty další roky už strop být nemusí a může platit mnohonásobně víc,“ upozorňuje odborník.

Zjednodušeně řečeno se nyní nedoporučuje upisovat se k fixovanému závazku na více než rok. „V dnešní době se nedoporučují žádné dlouhodobé závazky s dodavateli, ideálně spíše nějaké spotové produkty, které nejsou nijak vázané a je tam kratší výpovědní lhůta,“ říká Béreš.

Spoléhat na moderní techniku

Ve společnosti však kolují také různý mýty ohledně energetických úspor. Například mytí nádobí ručně není úspornější než používání myčky. „Myčka určitě spotřebuje méně vody a zabere méně času, nebo můžete dělat spoustu jiných věcí během té doby,“ popisuje Béreš.

Další otázkou je, zda je praní na eco programy skutečně výhodnější. Jedním z aspektů je teplota a délka praní. „Čím kratší programy a méně teploty, tím je to určitě ekonomicky zajímavější než delší programy, ale určitě věřím, že spotřebiče jsou na tohle nastavené a tu spotřebu mají v rámci ekonomického režimu nižší, než kdybychom prali ve staré pračce kratší dobu,“ říká Béreš. Právě u starších spotřebičů platí pravidlo, že čím dříve byly vyrobené, tím vyšší spotřebu mají.

Také domácí fotovoltaika nemusí nutně vést ke slibovaným úsporám. Malé bytové domácnosti s jejím instalováním totiž mohou mít potíže především kvůli nedostatku prostoru a právním nedostatkům.

„Určitě si můžete dát jeden dva panely na balkon, ale tam nebude taková svítivost. Pak je třeba zvážit technologii. Všechny domácnosti by musely mít stejného dodavatele, aby se to dalo lépe rozpočítávat,“ popisuje Béreš.

Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě – Jak na energie

Speciální série podcastu Ve vatě o tom, jak ušetřit za energie a připravit se na budoucnost. Moderuje Zuzana Kubátová, energetická expertka SZ Byznys.

Poslouchejte na Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované