Hlavní obsah

Energožrouti. Zkroťte spotřebiče, které vám zbytečně zvyšují účty

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Hostem speciální série podcastu Ve vatě je Jan Béreš, energetický analytik srovnávače Ušetřeno.cz.

Reklama

Článek

Náklady na elektřinu jsou sice v současné době vysoké, ale dají se snížit. Jak ušetřit náklady díky spotřebě, rozebíráme s Janem Bérešem, energetickým analytikem srovnávače Ušetřeno.cz.

Platby na elektřinu jsou v současnosti jedním z nejvyšších výdajů domácností. Snížením spotřeby energií se však dají srazit i účty. Které spotřebiče jsou největšími energožrouty? Jak a kolik se dá na spotřebě ušetřit? To se dozvíte v podcastu Ve vatě speciál, tentokrát s Janem Bérešem, energetickým analytikem ze srovnávače Ušetřeno.cz.

Pokud domácnosti rozdělíme podle toho, na co elektřinu používají, největší spotřebu budou mít ty, které elektřinou i topí.

„Je třeba zamyslet se nad tím, jak správně vytápět kterou místnost, a podle toho se i přizpůsobit. Nemít všude 25 stupňů, ale ideálně v dětském a obývacím pokoji 20 až 22 stupňů maximálně. V těch ostatních pokojích 17 až 19 stupňů a v místnostech, kde se nepohybujeme, i kolem 15 stupňů bohatě stačí,“ říká Béreš.

To, jak spotřebitel hospodaří s teplem, bude mít dopad na jeho celkové výdaje za elektřinu. „Tady platí jednoduchá poučka. Co jeden stupeň dolů, to šest procent úspory energie,“ dodává Béreš.

Největší omyl lidé dělají u pokojových přímotopů. „Mají příkon kolem 2000 W a provoz jedné hodiny přímotopu stojí 19 Kč s tím, že pokud bych si takto přitápěl celou zimu, řekněme nějakých 90 dní, tak se mi to ve faktuře objeví o nějakých 17,5 tisíce dráž,“ počítá analytik.

Další výdaje domácnosti platí za provoz spotřebičů. Největším žroutem energie je lednice, tam ten rozdíl může být výrazný. „Pokud mám starší lednici, která má větší spotřebu, kolem 450 kWh za rok, tam za roční provoz můžeme zaplatit kolem 4000 až 5000 Kč. U úspornější, s nějakými ekonomickými režimy, se spotřeba pohybuje kolem 150 kWh za rok,“ říká Béreš s tím, že roční provoz bude v tomto případě stát kolem 800 až 900 Kč.

Většina lidí ale netuší, jakou spotřebu jejich lednice má. Nejnáročnější jsou chladničky s datem výroby před rokem 2000 a platí to, že čím starší datum výroby je, tím větší spotřebu lednice má. „Ty novější už mají energetické štítky a tam už je potřeba spotřebu dohledat,“ říká Béreš.

Má ale smysl zaměřit se i na další spotřebiče, například na počítače. Rozdíl mezi stolním počítačem a notebookem může být velmi výrazný. „Když budeme počítat běžný provoz, tedy osmihodinový pracovní režim, tak u stolního počítače mě spotřeba vycházela při starých cenách kolem 12 korun, u notebooku kolem dvou korun,“ popisuje Béreš.

Pravidlo, že vyšší spotřebu mají ty spotřebiče, které byly vyrobeny před rokem 2000, platí také u praček a myček. To, co běží v domácnosti nejčastěji a nejdelší dobu, bývá ten největší žrout.

Denně a v řadě místností se používá i osvětlení, na němž se dá také ušetřit. Podle Béreše je vhodné začít výměnou starých žárovek za LED žárovky. Je zde ale rozdíl mezi méně úspornou a úspornější variantou.

„Ta méně úsporná má příkon kolem deseti wattů, tam by roční provoz osm hodin denně vycházel na 275 Kč, kdežto u té úsporné, která má příkon čtyři watty, je ten roční provoz na 110 Kč. Pořizovací náklady jsou u méně úsporné kolem 30 Kč, u té víc úsporné kolem 250 Kč, ale má dvaapůlkrát větší životnost,“ popisuje Béreš. V místnostech, kde se ale moc často nesvítí, se podle něj výměna svítidel nevyplatí.

Přestože kvůli zastropování cen od Nového roku 2023 řada dodavatelů cenu elektřiny ve vysokém a nízkém tarifu sjednotila, rozdíl mezi tarify v ceníku se stále vyplatí sledovat. Úspora je totiž schovaná v distribuční složce.

Poslechněte si další tipy jak ušetřit v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě – Jak na energie

Speciální série podcastu Ve vatě o tom, jak ušetřit za energie a připravit se na budoucnost. Moderuje Zuzana Kubátová, energetická expertka SZ Byznys.

Poslouchejte na Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované