Hlavní obsah

Trhy se z šoku války rychle oklepou. Možná už za 47 dní, říká investor

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Jak dopadá válka na Ukrajině na akcie, dluhopisy i komodity? Téma pro podcast Ve vatě s investorem Danielem Gladišem.

Reklama

Článek

Trhy zažily s překotným děním na Ukrajině pád. Z historie ale nevybočí. Obnova bude podle investora Daniela Gladiše rychlá. Pokud se dějiny budou opakovat a konflikt se nerozšíří dál, v půlce dubna můžou být trhy zpátky na svém.

Daniel Gladiš prošel zhruba 25 historických šoků, které akciové trhy zažily: útok na Pearl Harbor, válku v Iráku, útoky na newyorská Dvojčata i atentáty v Madridu a Londýně. „Překvapilo mě, že negativní reakce trhů byla velice mírná. Americké trhy v průměru poklesly jen o pět procent. A na předchozí hodnotu se vrátily v průměru jen za 47 dnů,“ říká v investičním podcastu Ve vatě.

Protože předpovídat vývoj na Ukrajině je takřka nemožné, ideální je podle něj na investice vůbec nesahat. „Kdo má rozložené investice, tak výchozí postoj by měl být – nedělat nic. Nechat emoce utlumit. Pokud tedy investor nevlastní třeba akcie Lukoilu,“ míní zakladatel Vltava Fund SICAV.

V době, kdy drobní investoři investují s prstem neustále na mobilu, je ale obtížné udržet emoce na uzdě. „Obchody přes mobil jsou největší zlo, které tu dnes je. Možnost obchodovat odkudkoli kdykoli na základě sebemenšího impulsu bude stát lidi peníze. Týká se to nejmladší generace, já z mobilu v životě neobchodoval,” svěřuje se investor Gladiš.

Banky to schytaly. Sberbank můžou i znárodnit

Velký sešup zažily poslední týden akcie evropských bank. V Praze odepsaly nejvíce skupina Erste (-16,61 %) a pak Komerční banka (-14,29 %). A bankám Raiffeisenbank, Société Générale a UniCredit dluží v Rusku miliardy eur. Ve složité situaci je Sberbank. Největší ruská banka v Evropě skončí, i v Česku ztratila důvěru klientů.

Ještě na začátku roku Sberbank spolutvořila jádro Gladišova fondu Vltava Fund, ale zbavil se jí.

„Sberbank jsme měli velice rádi, akcie jsme koupili v roce 2014 po ruské invazi na Ukrajinu, kdy dramaticky poklesly, nedalo se tomu odolat. Banka to přežije, je stará 180 let, ale jsem rád, že už ji nemáme. Nedivil bych se, kdyby zahraniční akcionáře vyvlastnili, kdyby banku znárodnili,“ uvažuje Gladiš.

Daniel Gladiš

  • 1993–1999 ředitel a zakladatel Atlantik finanční trhy, a. s.
  • 1999–2004 ředitel a předseda představenstva ABN AMRO Asset Management (Czech)
  • 2004 založil hedgeový fond Vltava Fund SICAV, je jeho hlavním portfoliomanažerem
  • autor knih „Naučte se investovat“ a „Akciové investice“
  • twitter: @danielgladis

Růst naopak zažívají akcie zbrojařských firem a energetický sektor. Ropa i plyn zdražují, což přinese i do Česka nárůst inflace. A s nejistotou na trzích šlo nahoru i zlato, i když nijak výrazně.

„Spousta lidí má rádo pocit, když má kov doma. Dává jim to pocit bezpečí, v extrémních situacích může fyzicky vlastněné zlato prokázat službu. Ale není dobrá cesta na něm stavět většinu investic,“ míní investor.

Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované