Hlavní obsah

Ve vatě speciál: Při zateplování pozor na „zázraky z NASA“

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Zateplení je relativně levné a rychlé. A část práce lze stihnout ještě letos.

Reklama

Článek

Topná sezona už začala. Zateplením se dá ušetřit až 20 procent nákladů na energie. Jak postupovat a na co si dát pozor, přináší první díl seriálu speciálu podcastu Ve vatě – Jak na energie.

Pokud majitelé rodinných domů uvažují o zateplení, měli by se nejprve podívat nahoru. Tam totiž podle Jana Hlaváče z Asociace výrobců minerálních izolací uniká nejvíce tepla – stropem a střechou se může ztratit až 20 procent energií.

„Dobrá zpráva je, že toto zateplení je relativně levné a rychlé. Toho se lidé většinou bojí. Jak dlouho to bude trvat? U stropu se ‚to dá vyfoukat‘ například minerální vatou během jednoho odpoledne,“ říká Hlaváč v prvním dílu speciálu podcastu Ve vatě o tom, jak šetřit energiemi.

Zateplení půdy je sice časově náročnější, ale jelikož jde o neobývaný prostor, dá se realizovat i v zimě.

Dále by měla následovat výměna starých oken na okna ideálně s izolačními trojskly. „Ten cenový rozdíl mezi dvojskly a trojskly je malý, ale přitom tepelný komfort je obrovský,“ popisuje Hlaváč.

Dalším krokem je obálka domu. Na fasádu se přilepí izolace, minerální vata, nebo polystyren, jejichž tloušťka by podle Hlaváče měla být minimálně 20 cm, aby zateplení dávalo smysl. „Ale vyplatí se dát i více. V okamžiku, že by energie stouply o tři procenta ročně, rozhodně bychom doporučovali dát 28 cm,“ doplňuje.

Lidé se však v ohledu zateplení mnohdy chovají neracionálně. Kdysi totiž někteří považovali za vyhovující pouze 10 cm izolace, což je podle Hlaváče nesmysl. „Lidé si musí uvědomit to, že nejvíce na zateplení stojí ty práce, materiál je odhadem nějaká třetina ceny. Když si vezmu 10 cm versus 20 cm, je to rozdíl v nákladech pouze 20 procent. Těch 20 procent se vám při dnešních cenách vrátí během jedné sezony,“ vysvětluje odborník.

Zateplení střechy a stropu obyvatelé domů stihnou ještě letos, navíc i náklady jsou poměrně nízké. „Bavíme se o částkách 50 až 60 tisíc. U komplexního zateplení se to už do konce roku nestihne, přijímají se zakázky na rok dopředu, možná i déle,“ říká Hlaváč. Zateplení fasády s výměnou okem představuje investici v řádu stovek tisíc až půl milionu Kč bez dotace.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

Zájemci o zateplení by si také měli dávat pozor na podvodníky na trhu. S vysokou poptávkou po zateplení roste i počet firem, které se snaží lidi nalákat na různé „zázračné“ materiály.

„Nezkoušet žádné kosmické materiály, nevěřit, že nějaká tenoučká fólie má stejné vlastnosti jako 20 cm vaty, většinou říkají, že je to materiál NASA a podobně,“ varuje Hlaváč. Proto by měli lidé zůstat raději u osvědčených izolací, jako je minerální vata a polystyren.

Jak je to s vlhkostí v zatepleném domě? A jak je to s dalšími mýty o zateplených budovách ? Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě – Jak na energie

Speciální série podcastu Ve vatě o tom, jak ušetřit za energie a připravit se na budoucnost. Moderuje Zuzana Kubátová, energetická expertka SZ Byznys.

Poslouchejte na Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované