Hlavní obsah

Ve vatě speciál: Jak ušetřit na topení. Základem je nekroutit ventily

Foto: Shutterstock.com

Topení může být velká investice, začít se dá ale snadnými triky.

Reklama

Článek

Teploty padají, ale ceny za energie nikoliv. Jak si chytře topit nebo proč se nevyplatí přechod zpět na pevná paliva, vysvětluje ve speciálu Ve Vatě specialista na energetiku budov Michal Čejka.

„Jsem na 40 procentech průměru domu,“ otevírá Michal Čejka, specialista na energetiku budov z profesního sdružení Šance pro budovy. Přestože je topení jedním z největších strašáků následující zimy, dá se podle Čejky topit příjemně a zároveň úsporně.

Základem je nekroutit ventily. „Větrám nárazově a intenzivně, nekroutím s ventily nula až pět, ale držím je mezi dvojkou a trojkou a v části bytu topíme na méně než 20 stupňů, v ložnici máme ventil na jedničku,“ říká odborník na vytápění.

Skutečně nejrychlejší a nejméně nákladný způsob, jak snížit spotřebu, je snížit teplotu vytápění. Důležité je topit jen tam, kde se člověk opravdu pohybuje. „V dvougeneračních domech nedává smysl topit na stejnou teplotu například i v podkroví nebo v suterénu,“ vysvětluje Čejka.

Poslechněte si první díl speciálu Jak na energie

Bát by se člověk neměl při správném postupu ani vzniku plísní. Ty totiž vznikají především nedostatkem větrání. „Rozhodně byste si to neměli představit tak, že tam bude mrznout. Přivřu ventily na jedničku, bude tam nějakých 10 stupňů a myslím si, že když budete větrat, neměl by to být problém.“

Pokud máte rodinný dům, správné nastavení ventilů bude teprve začátkem. „Vytápění vskutku tvoří 70 až 80 procent spotřeby domu – první tedy opravdu řeším vytápění. U vytápění mě nespasí fotovoltaika, to mi můj hlavní problém nevyřeší. To je spíš perlička na dobře zateplený dům,“ říká odborník.

Podle Čejky je dům v podstatě velký, energeticky náročný spotřebič. A první, co je v takovém případě nutné, je udělat z něj úsporný spotřebič.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

„Zvykli jsme si na to, že energie je levná a můžeme s ní plýtvat. Teď se ale situace změnila a energie již levná nebude. A buď můžu upravit to, jakým způsobem spotřebič používám – tedy budu muset být úsporný –, nebo z něj udělám úsporný celý spotřebič a pak budu energeticky nezávislý, budu mít v domě příjemně a budu spotřebovávat tak málo, že mě ceny netrápí,“ vysvětluje odborník.

Panice by neměli podléhat ani ti, kteří přešli na plynové kotle a teď toho litují a chtějí přejít například zpět na pevná paliva. Podle Čejky se totiž investovat do jiného zdroje nevyplatí. Nikdo totiž nedokáže garantovat, že například zrovna cena uhlí zůstane stejná.

Co je dnes nejvhodnější vytápěcí médium? Jaká je situace ve vytápění bytových domů, měla by se pořizovat tepelná čerpadla? Co teplá voda?

Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě – Jak na energie

Speciální série podcastu Ve vatě o tom, jak ušetřit za energie a připravit se na budoucnost. Moderuje Zuzana Kubátová, energetická expertka SZ Byznys.

Poslouchejte na Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované