Hlavní obsah

„Všechno je lepší než slamník.“ Investor radí, jak na dvoucifernou inflaci

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Hostem podcastu Ve vatě je Jan Sýkora, partner WOOD & Company.

Reklama

Článek

Čeká nás velký pocovidový boom, jen později, tvrdí investor Jan Sýkora. „Jsem nenapravitelný optimista, pořád tomu scénáři věřím, ale teď se bojím, že se to posune do druhé poloviny 20. a do 30. let,“ říká investor.

Pocovidový rozmach brzdí válka na Ukrajině, drtí ho inflace a očekávání vyšších úrokových sazeb.

„Čekají nás roaring twenties, boom 20. let. Kdyby nedošlo k tomu konfliktu, věřil jsem, že díky technologiím se bude zvyšovat produktivita práce a výkonnost jednotlivých ekonomik,“ domnívá se Jan Sýkora.

Není proto lepší s investicemi počkat, až se ekonomický růst zase rozjede? Partner investiční společnosti WOOD & Company doporučuje se prozatím vyhnout investování podle indexů, které kopírují výkonnost celých ekonomik.

„Je těžké trefit dno. Ale rok nebo dva nás nečeká velká výkonnost indexů. U investic na 10 až 15 let bych se nebál nějaké indexy kupovat, ale příští rok dva můžeme vidět nějaký pokles.“

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Příští půlrok proto Jan Sýkora doporučuje vybírat spíš jednotlivé akcie.

„V rámci jednotlivých trhů budou firmy, které budou benefitovat. Utility (veřejné služby jako je energie, voda – pozn. red.) a telekomunikační firmy, které generují velké množství hotovosti a ideálně nejsou tolik závislé na globálním zásobovacím systému. Naši analytici dlouhodobě zvyšovali doporučení na ČEZ. Možná zbrojařské firmy, “ vyjmenovává Sýkora své investiční tipy.

Investujte podle toho, jak klidně chcete spát

O investování kvůli dvouciferné inflaci začínají přemýšlet i Češi, kteří se mu doteď vyhýbali obloukem. Podle čerstvého průzkumu Asociace stavebních spořitelen ale stále většina respondentů (55 %) věří drahým kovům, 49 % dává peníze do stavebního spoření, 48 % do penzijního spoření.

Akcie nebo dluhopisy má podle průzkumu zhruba třetina lidí, další třetina investuje do podílových fondů a pětina Čechů spoří „do matrace“.

Jan Sýkora

  • spolumajitel a předseda představenstva WOOD & Company
  • člen představenstva Pražské burzy

„Jestli máte peníze v matraci, tak cokoli s výnosem nad nulu, je lepší. Všechno je lepší než slamník. Ale zase ti lidé klidně spí,“ míní Sýkora. Kam s penězi ze slamníku, už ale závisí na míře rizika, které je každý ochoten podstoupit. Jaký by měl být první krok?

„Podívejte se, kolik prostředků jste schopen investovat, co jste schopní dávat stranou každý měsíc.  A nastavte si strategii, na jak dlouho investujete a jaké máte vnímání rizika. Dětem říkám, jste mladí, můžete jít do velkého rizika. Když přijdete o pár korun, tak se nic nestane,“ říká Sýkora v aktuálním díle podcastu Ve vatě.

Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Zajímá vás další obsah o investicích a osobních financích? Podívejte se do naší rubriky Finance.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované