Hlavní obsah

Feministky, odbory? Ne, kalhotkami Babiš naštval nejvíc svůj Agrofert

Foto: Shutterstock.com

Slova Andreje Babiše o prsním řízku pašovaném v kalhotkách nebo podprsence se stala virálním hitem.

Reklama

Článek

Zněla takto nabídka pro detektivy? „Nebojte, nechci žádné kompro. Pojďte dělat ke mně do Agrofertu, budete se dívat ženám do kalhotek a podprsenek, já vám za to budu platit, to bude vaše práce.“

Mimořádné jednání poslanců na téma „bezpečnostní hrozby“ v tomto týdnu slibovalo drama. Řešit se měly dvě opravdu důležité věci.

Třetí čtení

Máte rádi podcast Vlevo dole? Seznam Zprávy vám v neděli přinášejí jeho část v textové podobě. Může jít o zprávu, která vám v podcastu unikla, ale stojí za přečtení, širší komentář, nebo detail, který si zaslouží větší prostor.

Zaprvé: Jestli lídr opozice Andrej Babiš souhlasí s jasným českým postojem k válce, takže zpochybňuje pomoc Ukrajině a relativizuje ruské hrozby jen proto, aby získal hlasy voličů? Nebo by se po nástupu k moci skutečně vydal slovensko-maďarskou cestou?

A zadruhé: Jak moc šéf ANO využívá v politickém boji oblíbenou metodu sbírání pomluv a kompromitujících materiálů na své konkurenty a členy jejich rodin, aby je pak mohl znevěrohodnit, přitlačit ke zdi, nebo úplně zničit?

Výsledek byl očekávatelný, nového jsme se nedozvěděli opravdu nic. Dokola jsme slyšeli totéž. Jedni jsou posedlí váleční štváči, druzí naivní chcimírové. Jeden v sobě má zakořeněného estébáka, druhý zas neumí nic jiného než Antibabiše.

Prsní řízek v kalhotkách

Takže není divu, že v tomhle festivalu emocí a floskulí nejvíc zaujalo překvapivě něco úplně jiného. A sice výrok Andreje Babiše, když na tiskové konferenci vysvětloval, co má na práci ostraha v jeho společnosti Agrofert, nyní zaparkované ve svěřenském fondu.

Podcast Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího

Po čase jsme si zase připomněli, jaký je Andrej Babiš. Zaprvé: Že je labilní a podléhá emocím. Zadruhé: Že všem nadává a libuje si ve vulgarismech. A zatřetí: Že si rád nechává zpracovat diskreditační složky na kohokoli. Poslechněte si aktuální epizodu:

„Aby tam byl nějaký systém, když zaměstnanci nejsou poctiví. Když například ve Vodňanské drůbeži si dají nějaké zaměstnankyně prsní řízek do kalhotek nebo do podprsenky, tak to je například jejich práce. Takže ten Dolejší, to je sprostý lhář!“

Ano, spoluautor tohoto textu a podcastu Vlevo dole naštval Andreje Babiše. V úterý napsal text, jak miliardář postupuje, když chce skutečně sehnat kompro na konkurenty, ať už v byznysu, nebo politice. V něm připomněl Babišovy tradičně dobré vztahy s policisty a to, že řadu bývalých detektivů zaměstnal v bezpečnostní divizi v Agrofertu.

Společnost odmítá, že by tito lidé dostávali od Babiše i jiné „úkoly“ v politice. Pak nám nezbývá než věřit, že někdejší elitní detektivové, operativci a důstojníci - v čele s Jiřím Veselým, někdejším náměstkem protikorupční policie - prostě dostali nabídku, která nešla odmítnout. „Pojďte dělat ke mně do Agrofertu, budete se dívat ženám do kalhotek a podprsenek, já vám za to budu platit, to bude vaše práce.“

Babišovo podrobné vysvětlení, co dělá firemní bezpečnostní divize, se pochopitelně okamžitě stalo pastvou nejen pro bulvár. Sociální sítě zaplavila lidová tvorba, mnoho lidí mělo potřebu nakreslit a zveřejnit svou představu speciálních kalhotek na pašování prsních kuřecích řízků přes vrátnici.

Reagovali naštvaní odboráři, že z pracovníků dělá sprosté podezřelé bez práv. A také pohoršené feministky, že to je oplzlé a ponižující. A přidala se i řada politiků. Třeba expremiér Mirek Topolánek popřál „dobrou chuť všem, kdo obědvají Vodňanské kuře“.

Senátorka Miroslava Němcová prohlásila, že v Agrofertu se „zaměstnankyněmi zacházejí jako s trestanci v Severní Koreji“. A kritizovala lídry hnutí ANO, kteří na tiskovce stáli vedle Babiše a mlčeli: „Schillerová, Havlíček, Pastuchová, Brabec, Faltýnek… stáli, kroutili očima a oslizle se usmívali.“

Danuše Nerudová, někdejší prezidentská kandidátka a lídryně hnutí STAN do eurovoleb, se s tím nemazala. „Andrej Babiš chtěl řídit stát jako firmu. Mezitím v jeho firmách: špatně placená práce na úrovni minimální mzdy; otřesné, špinavé a nehygienické podmínky pro zaměstnance na úrovni nevolnictví…“

Asi by to nikdy nepřiznali, ale nejvíc naštvaní na výroky Andreje Babiše museli být na pražském Chodově, kde je centrála koncernu Agrofert. Takhle veřejně poškodit vlastní firmu, byť aktuálně zaparkovanou ve fondech?

Komunikační tým byl zmírňováním škod zaměstnaný po celý den. Museli reagovat na sociálních sítích a vysvětlovat, že všechny podniky Agrofertu dodržují zákoník práce, že jsou pod neustálým hygienickým a veterinárním dohledem nebo že ve většině krajů mají zaměstnanci nadprůměrné mzdy.

Dobře, to je klasická krizová komunikace, ta má jasné postupy. Ale jak se vyrovnat s tím hlavním Babišovým výrokem o kontrole kalhotek a podprsenek? Z Agrofertu asi nemohli poslat vzkaz „rozumíme, že v rámci vzrušené debaty může člověk plácnout různé nesmysly, ale nešiřte prosím lži“, jako oficiálně reagovali na zmíněnou Danuši Nerudovou.

Ale řešení se nakonec našlo. „Tady šlo zjevně o nadsázku,“ vzkázal koncern.

Pravda, takhle by se vlastně dalo omluvit a shodit každé vyjádření Andreje Babiše. Zřejmě i ono vulgární označení ministra zahraničí Jana Lipavského, které stálo na začátku celého příběhu.

„To si nesmíte tak brát, to je zjevná nadsázka. I těm nejbližším spolupracovníkům v Agrofertu takhle Andrej Babiš sprostě nadává každý den - a taky se z toho hned nehroutíme“.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované