Hlavní obsah

Vlevo dole: Fiala má na Zemana trumfy, o kterých se Babišovi nesnilo

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Petr Fiala bude mít vládu, jakou chtěl. Co ho ale vítězství nad prezidentem stálo?

Reklama

Článek

Po nečekaném ústupu prezidenta Miloše Zemana, který tak dlouho vypouštěl silácké výroky, až se nakonec vzdal, mnozí divoce spekulují, jakou cenu musel premiér Petr Fiala zaplatit a co všechno slíbit.

Velký obrat v povolebních vyjednáváních je i tématem pro politické reportéry Seznam Zpráv Lucii Stuchlíkovou a Václava Dolejšího a jejich podcast Vlevo dole.

„Já bych to na žádný špinavý kšeft neviděl. Spíš tipuju, že premiér Fiala slíbil Zemanovi důstojný poslední rok ve funkci. Třeba že s ním bude věci pravidelně konzultovat nebo že ho nechá odehrát si své při českém předsednictví EU,“ myslí si Dolejší.

Podobně to vidí Lucie Stuchlíková. Ta zároveň odmítá dělat z Petra Fialy hrdinu, který vyzrál na Zemana, a z Andreje Babiše sraba, který se mu vždy ochotně podřídil.

„Je to nesrovnatelné. Za Fialou stojí jasná většina v obou parlamentních komorách, Senátu i Sněmovně. Takový luxus Babiš neměl, dokonce vedl menšinovou vládu závislou na podpoře komunistů, kterou mu zařídil právě prezident Zeman,“ říká Stuchlíková.

Lekl se Miloš Zeman, že stráví závěr své kariéry odstrčený v Lánech? Nemá pro Fialu v záloze ještě pár naschválů? A co radil Bělobrádek Jurečkovi? Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole. Přehrávač najdete v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované