Hlavní obsah

Vlevo dole: Co všechno udělají politici, aby se 17. listopadu dostali na pódium

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jindřich Šídlo se na pódium na Václaváku dostal. Kdyby byl politik, neměl by to tak snadné.

Reklama

Článek

Politici to 17. listopadu nemají úplně snadné. Očekává se od nich, že se přijdou poklonit k pamětní desce na pražské Národní třídě. Zároveň ti, kdo zrovna vládnou, tuší, že budou muset projít jakousi „uličkou hanby“.

Na Národní jsou totiž vždy nejen lidé, kteří si přicházejí připomenout pád komunistického režimu, ale také mnoho lidí, kteří dávají najevo nespokojenost s aktuálním vývojem. Na politiky, kteří jsou u moci, se tak pravidelně křičí a píská. Pokud to nevyřeší jako Andrej Babiš před lety – ten na Národní chodil brzy ráno, aby se kritikům vyhnul.

Poslechněte si záznam Vlevo dole ze 17. 11.:

To, jak politici slaví, využívají a někdy dokonce i zneužívají oslavy 17. listopadu – tedy autenticky prožívaného státního svátku, kdy tisíce lidí vyrážejí do ulic, je tématem speciální epizody podcastu Vlevo dole.

Podcasteři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková si do svátečního vysílání přímo z  Národní třídy pozvali Jana Gregara, hlavního organizátora oslav na Václavském náměstí, kde se vždy 17. listopadu koná koncert.

„My se snažíme, aby politici zůstali na Národní třídě, zatímco pódium na Václavském náměstí zůstalo nepolitické. Nechceme nikoho zvýhodňovat ani znevýhodňovat, bereme to jako oslavu, že máme svobodu. A to je nad všemi politickými spory,“ říká Gregar v rozhovoru.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Václav Dolejší, Lucie Stuchlíková a jejich host Jan Gregar.

V podcastu popisuje i to, co byli v minulosti někteří politici ochotni udělat, aby mohli promluvit z pódia během koncertu na Václavském náměstí. „Největší chybu jsme udělali, když jsme v roce 2017 pozvali méně známé prezidentské kandidáty. Hodně lidí se zlobilo, že jsme nepozvali Michala Horáčka, který při pádu režimu sehrál důležitou roli,“ vypráví Gregar.

Co mají společného gorilí samec Richard z pražské zoo a Miloš Zeman? Kterou část těla si na Národní třídě vyfotil Jiří Ovčáček? A za co jste cinkali klíči vy? Poslechněte si záznam živého Vlevo dole ze 17. listopadu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované