Hlavní obsah

Vlevo dole: Dejme poslancům 200 tisíc a pojďme od toho

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Kolikátou sezonu mýdlové opery o platech poslanců a senátorů už sledujeme?

Reklama

Článek

Poslanci musí znovu rozhodnout, jaké budou mít platy. Za sněmovní evergreen, který se opakuje téměř každý rok, si ale mohou tak trochu sami. Protože neodolali pokušení udělat si u voličů očko populistickým gestem.

Aby se poslanci nemuseli neustále handrkovat o výši vlastních platů, zavedl se před lety automatický systém – platy se odvíjejí od průměrné hrubé mzdy.

„Jenže v dobách krize si poslanci platy několikrát zmrazili jako výraz solidarity. Když se pak měly zase rozmrazit, byli zaskočeni, skok jim připadal příliš velký, a aby nedráždili voliče, mrazilo se znovu. Ten problém se tím přitom jen posouval do budoucna,“ vysvětluje Václav Dolejší.

Kromě zmražených platů poslanci v průběhu let přišli o řadu výhod – například musí z náhrad odvádět pojištění, odstranily se některé duplicitní příspěvky. Průměrná mzda i důchody stoupaly rychleji než poslanecké platy.

Nikdo z politiků ale nemá odvahu voličům – zvlášť v dnešní době – říct, že zmrazovat dál se nebude. A tak nás čeká další populistická debata, která nakonec problém stejně nevyřeší.

„A co takhle zrušit všechny ty náhrady, dát jim pořádný plat a jít aspoň na chvíli od toho?“ navrhuje Lucie Stuchlíková.

Proč poslanci v roce 2015 zůstali nevěřícně zírat na své výplatní pásky? Čím to, že Andrej Babiš objevil špenátovou polévku až v roce 2023? A jaký plat byste si navrhli vy? Čerstvou epizodu Vlevo dole si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované