Hlavní obsah

Vlevo dole: Prezident se prořekl a prozradil, co si opravdu myslí o penzích

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Na co myslel Petr Pavel, když mluvil o valorizacích? Poslechněte si Reaktor podcastu Vlevo dole.

Reklama

Článek

Petr Pavel si od lednového zvolení až do březnové inaugurace užíval hlavně euforie a potlesku. Když ve středu oznamoval, že podepíše vládní zákon brzdící růst penzí, bylo vidět, že to pro něho nebyla jednoduchá chvíle ani atraktivní rozhodování.

Jak se nový prezident rozhodoval, proč se přiklonil k vládě, koho naštval, koho potěšil – téma pro Václava Dolejšího a Lucii Stuchlíkovou a rychlou epizodu politického podcastu Seznam Zpráv.

Co Petr Pavel oznámil po týdnech zkoumání kontroverzní novely?

„Myslím, že nejvíc času zabralo plánování, jak to celé zarámovat jako chytrá horákyně: Dobře, podepíšu to, ale zároveň se od toho musím poněkud distancovat,“ vysvětluje Lucie Stuchlíková.

Naráží tak na Pavlův dodatek, že je nezbytné, aby zákon ještě přezkoumal Ústavní soud.

Poslechněte si předchozí epizodu Vlevo dole:

„Mám pocit, že poprvé poznal, zač je toho loket a že nebude jen ukazovat standartu z prezidentského balkonu,“ popichuje Václav Dolejší. „Alespoň si rýpl do vlády Petra Fialy, že by měla také zmrazit platy politiků, pokud chce omezení po ostatních,“ podotýká.

„Snaha se distancovat od vlády a jejího zákona byla velká. Sám Pavel vyjmenoval všechny protiargumenty, které pojmenovala i opozice. Ta deklarace, že se případně sám obrátí na Ústavní soud, mi ale už zaváněla alibismem,“ dodává Stuchlíková.

Co prezident naznačil přeřeknutím, kdy místo zákon řekl záchod? Čte Petr Pavel před spaním Sophiinu volbu, Chytrou horákyni, nebo Freudovy spisy? Jaký vkus má jeho manželka? A zařízli byste své babičce zvýšení důchodů?

Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované