Hlavní obsah

Vlevo dole: Babiš chce důchodový věk snižovat. A není to vtip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Babiše nezajímá, co si myslí jeho pobočníci. V ANO rozhoduje on.

Reklama

Článek

Mohla by to být matematická slovní úloha: kolik dětí musí podle Andreje Babiše žena porodit, aby šla o pět let dřív do penze?

Andrej Babiš zesměšnil své nejbližší kolegy, Alenu Schillerovu a Karla Havlíčka, když vzal zpět jejich „ano“ pro zvyšování věku odchodu do penze vyslovené na Pražském hradě před prezidentem.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

Šéf ANO má totiž vlastní plán na důchodovou reformu: Ani on nevidí současnou hranici 65 let jako neprolomitelnou, kterou je třeba bránit s nasazením života. Jak zjistil podcast Vlevo dole, Andrej Babiš má originální recept: chce věk pro odchod do penze snižovat!

„On tenhle svůj nápad poprvé řekl v roce 2019 se setkání se seniory. Tak jsem se ho zeptala, jestli si to pořád myslí. Odpověděl, že ano - stačí, když důchodový účet bude v přebytku. A to se prý povede, když budou ženy rodit víc dětí,“ popisuje Lucie Stuchlíková miliardářův plán penzijní reformy.

„Když to populisté začnou se svými sliby přehánět, přestane jim věřit i část jejich voličů - s tím, že to už je moc divné, podezřelé,“ dodává Václav Dolejší. „Úplně mi to připomnělo někdejší Paroubkův slib 120 tisíc korun porodného.“

Političtí reportéři se v aktuální epizodě svého podcastu zabývají i víkendovým sněmem hnutí STAN, který se nesl v růžových barvách. A také v dost sebevědomém tónu - nemají sice tolik vlastních skalních voličů, ale průzkumy opakovaně potvrzují, že nejvíc lidí o nich uvažuje jako o druhé možnosti.

Průzkum pro eurovolby jim dokonce ukázal, že o nich uvažuje víc voličů než o koalici Spolu - jejich potenciál je 23,3 procenta hlasů. „Jak ale víme ze sněmovních voleb v říjnu 2021 nebo z prezidentských 2023, liberálové neumí finále kampaní. A naopak ODS tohle tradičně umí - přesně načasovat agitaci, aby to trefila v den voleb,“ míní Václav Dolejší.

Řekli si „to“ konečně Rakušan s Fialou? Pomáhá růžové logo Starostů na bolení hlavy jako známá pilulka? A zapřáhne Babiš migranty? Celou epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované