Hlavní obsah

Vlevo dole: Severní Morava Babišovi potvrdila, že bez složek to nejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Nový moravskoslezský hejtman za ANO Josef Bělica. Jak dlouho vydrží?

Reklama

Článek

Bašta hnutí ANO v Moravskoslezském kraji dělá Andreji Babišovi samé starosti. Nejenže přišel o dvě regionální hvězdy, teď musí s ostudou už podruhé měnit hejtmana. Může za to špatná práce se složkami?

„Že v hnutí ANO o stíhání hejtmana Krkošky nevěděli, ukazuje, že si dávají víc záležet na složkách na protivníky než na svoje vlastní lidi,“ říká v podcastu Vlevo dole Václav Dolejší.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

Jde o další ránu v nejisté situaci na severní Moravě. S oblíbeným hejtmanem Ivo Vondrákem se hnutí rozešlo, stejný osud potkal populárního primátora Tomáše Macuru.

Jak se vlastně stalo, že má Babiš tak důležitou oblast tak málo v rukou? Na vysvětlení se shodují obě strany: Na severní Moravě dlouho fungovala vzájemně výhodná, pragmatická symbióza. Tamní hvězdy sice kverulovaly a dělaly si trochu, co chtěly – ale jen v přípustných mezích.

Na oplátku přinášely výsledky. Hnutí, vysmívanému kvůli až sektářské mentalitě, navíc tato existence „rebelů“ dodávala jisté zdání normální strany. Jenže tohle tolerované příměří skončilo prezidentskou volbou.

Moravskoslezský kraj je přitom pro ANO důležitý – jeho výsledky tam dlouhodobě patří k těm nejlepším.

„ANO tam udělá dobrý výsledek tak jako tak. Ale Vondrák s Macurou dokázali přitáhnout i pár procent jiných voličů, než je tvrdé jádro ANO. A ti teď budou chybět,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Vyplatí se ANO sázka na bývalého občanského demokrata Borise Šťastného? Co chybělo na velikonočních fotografiích Andreje Babiše? A je Peteru Pellegrinimu bližší Babišova slovenština, nebo Pavlova flanelka? Poslechněte si čerstvou epizodu Vlevo dole v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované