Hlavní obsah

Vlevo dole: Nechtěné volby. Kandiduje méně lidí a stydí se za vlastní strany

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jak by možná řekl bývalý premiér, ani komunální kandidáti nerostou na stromech.

Reklama

Článek

Stranám se do nadcházejících komunálních voleb podařilo sehnat na kandidátky mnohem méně lidí než před čtyřmi lety. Téma pro rychlý předvolební Reaktor Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové.

Hnutí ANO má o dva tisíce kandidátů méně než v roce 2018, komunisté dokonce o 6 700. Drtivý propad zaznamenala ČSSD  z 11 500 kandidátů před čtyřmi lety na letošních 4 300.

Část politiků, kteří přece jen kandidují, se navíc do boje o radnice pouští raději pod jinou značkou. Zvlášť ČSSD je ve skrývání oranžové růže velmi kreativní  v různých městech kandiduje pod názvy jako Solidarita, Žijeme Pardubice, Olomoučané, Zlín sobě, Plzeň v srdci nebo Za zdravý Pelhřimov.

Dlouholetý starosta a exposlanec Jan Birke se rovnou rozhodl kandidovat za „Jan Birke pro Náchod“. A dokonce i samotný šéf ČSSD Michal Šmarda se skrývá za značkou Lepší Nové Město.

Nejde ale jen o doménu levice. V Kolíně projekt Víta Rakušana, který se mezitím stal předsedou Starostů a nezávislých, kandiduje i po třech volebních obdobích u moci pod značkou Změna pro Kolín.

V kterém obvodu bude největší souboj dinosaurů? Proč (ne)má cenu křížkovat? A jak to bude o volebním víkendu s počasím? Aktuální Reaktor podcastu Vlevo dole si poslechněte v úvodu.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované