Hlavní obsah

Vlevo dole: Kdo po volbách rezignuje? Bartoš, nebo Rakušan?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Komunální volby jsou pro Starosty základ. Vít Rakušan může mít problém jejich výsledky ustát.

Reklama

Článek

Leckdo je označuje za „béčkové“, ale jak už se opakovaně ukázalo v minulosti, komunální a senátní volby mají významné dopady na celostátní politiku. Téma pro politický podcast Vlevo dole.

Tím prvním důsledkem bývá, že při hlasování do Senátu voliči rádi dávají najevo nesouhlas s vládní politikou a snaží se vyvažovat. Znamená to, že letos propadnou kandidáti vládních stran a naopak uspějí ti z hnutí ANO, jemuž doteď senátní volby moc nešly?

„Máme vládu teprve rok a přijde mi, že je ještě brzo na to, aby lidé chtěli dát Fialovi na frak a poslat opozici do Senátu. Efekt toho ‚zdviženého prstu‘ se podle mě ještě tak natvrdo neprojeví,“ tipuje Václav Dolejší v aktuálním díle podcastu Vlevo dole.

„Já bych naopak tu situaci, ve které se Česko aktuálně nachází, nepodceňovala – vládě objektivně nehraje moc do karet. Myslím, že budeme ještě překvapení tím, jak moc a jak brzy budou chtít lidé vyvažovat,“ oponuje Lucie Stuchlíková.

Tipněte si, jak dopadnou komunální volby a nejzajímavější senátní duely. Vaše předpovědi pak porovnáme s tipy Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího.

Druhým dopadem trochu přehlížených voleb může být situace, kdy nějaká strana výrazně propadne. Její předseda se tak rychle dostane pod tlak svých spolustraníků, aby rezignoval a uvolnil místo nástupci. To se klidně může stát Vítu Rakušanovi, pokud jeho STAN výrazně ztratí tam, kde vzniklo – tedy na komunální úrovni.

„Pokud se ukáže, že pražská kauza Dozimetr poškodí Starosty i jinde po republice, nastane v hnutí velká nespokojenost. Otázkou ale je, kdo by Víta Rakušana nahradil. Nezdá se mi, že by se do toho u Starostů někdo zrovna hrnul,“ podotýká Lucie Stuchlíková.

Podle Václava Dolejšího hrozí nátlak po neúspěchu také u Pirátů. „Po sněmovních volbách to Ivan Bartoš na sněmu ustál, ale měl by být připraven. Naopak u tří stran koalice Spolu mohou být předsedové v klidu,“ odhaduje.

Autoři podcastu také probírají, jestli se ostatní strany budou na radnicích i nadále štítit povolební spolupráce s Babišovým ANO, nebo už jim nic jiného nezbyde. A zabývají se také tím, proč hlavní město Prahu už v podstatě nejde efektivně řídit, takže každý primátor je odsouzen k neúspěchu.

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Přijďte probrat výsledky voleb s Vlevo dole v úterý 27. září od 18:00 do brněnského Univerzitního kina Scala. Detaily zde.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované