Hlavní obsah

Vlevo dole: Pes, pak hřib. Jestli přijde kapr, Babiš se rozhodl kandidovat

Foto: Instagram Andreje Babiše, Seznam Zprávy

Andrej Babiš si podle sociálních sítí pořídil další štěně a pak se vydal hřibařit. Je to náhoda? To se dozvíte v nové epizodě Vlevo dole.

Reklama

Článek

Čas na sesbírání podpisů pod prezidentskou kandidaturu se krátí – každý, kdo se chce zapojit do boje o Hrad, musí sehnat dost podporovatelů do 8. listopadu. Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v novém díle politického podcastu Vlevo dole rozebírají, jak těžké je stát se v Česku kandidátem na prezidenta.

Lidé na frekventovaných ulicích, ale i zákonodárci v útrobách parlamentu si v posledních dnech musí připadat jako lovná zvěř. Kandidáti na prezidenta na poslední chvíli shánějí potřebné podpisy – buď 50 tisíc občanů, 20 poslanců, nebo 10 senátorů.

„50 tisíc podpisů – spolu s potřebnou rezervou spíš 70 tisíc – je strašně moc. A s výjimkou největších favoritů může být problém na to dosáhnout, potíže má třeba levicový kandidát Josef Středula,“ říká Lucie Stuchlíková.

Podle Václava Dolejšího se přitom při zavádění přímé volby nepočítalo s tím, že by bylo tolik tzv. občanských kandidátů: „Bylo to myšleno spíš jako takový zpestřující doplněk, myslelo se, že kandidáty budou nominovat spíš strany.“

Také o podpisy zákonodárců je ale tlačenice. Zvlášť ve chvíli, kdy není úplně vyjasněná otázka, jestli mohou poslanci a senátoři podpořit víc kandidátů najednou. Například senátor Pavel Fischer sehnal hned dvacet poslanců a třicet senátorů, čímž „vyblokoval“ významnou část parlamentu.

Dá se v Česku podpis na kandidátské listině koupit? Jaké jsou další fígle, jak lidi k podpisu nalákat? A jak poznáte, že se Andrej Babiš doopravdy rozhodl kandidovat? Pusťte si aktuální epizodu podcastu v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované