Hlavní obsah

Resuscitace ČSSD? Možnost je i změnit název, říká Šmarda

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Bude sociální demokracie ještě někdy sexy? Odpověď hledali podcasteři přímo v Lidovém domě.

Reklama

Článek

Sociální demokracie, kdysi jedna ze dvou nejsilnějších stran české politiky, se propadla až téměř na dno. Může se z něj odrazit? Otázka, kterou řeší politický podcast Vlevo dole spolu s předsedou strany Michalem Šmardou.

„Především musíme přestat dělat politiku nasliněného prstu. Přestat se chovat tu jako SPD, tu jako komunisté, tu jako liberálové. Musíme obnovit důvěru lidí v sociálnědemokratickou myšlenku,“ říká Šmarda ve své kanceláři v Lidovém domě.

Ten by se z pohledu sociálních demokratů klidně mohl přejmenovat na vylidněný – místo obřího aparátu kdysi mocné strany tu dnes sídlí jen pár zaměstnanců. Zbytek kanceláří je pronajatý, nedaleký Lannův palác ČSSD musela dokonce prodat.

Ve hře je i změna názvu ČSSD. „To může být součástí většího celku, taková třešinka na dortu. Doba jde dopředu a ten dlouhý název je jako z 19. století, takže zkrátit by se to mohlo,“ navrhuje šéf ČSSD. Nový název prý ale rozhodně nebudou „socani“ ani „česani“ – heslo kampaně do voleb v roce 2017.

„S trochou nadsázky se dá říct, že změnu názvu už si ČSSD vyzkoušela v komunálních volbách. Na některých místech se spojila s jinými stranami nebo nezávislými kandidáty a vymyslela důmyslné značky,“ říká autor podcastu Václav Dolejší.

Mělo to ale jen střídavý úspěch. Například Lepší Nové Město získalo 30 procent a Přátelé Frýdku-Místku 19 procent, Trutnov pomáhá ale jen 1,8 procenta a Plzeň v srdci jen 3 procenta. A pražská Solidarita, test spojení se Zelenými, na které nové vedení sázelo, zůstala s necelými třemi procenty daleko za očekáváními.

Šmarda přebral ČSSD v situaci, kterou mu rozhodně nikdo nemůže závidět. „Počet členů a kandidátů, příjmy, majetek – prakticky každý graf, který si u sociální demokracie vyjedete, klesá až na dno,“ vypočítává Lucie Stuchlíková.

Jediné, co v posledních letech rostlo, byly dluhy. To už se novému vedení podařilo z větší části vyřešit, a pokud na stranu nedopadne kauza Altner, dostane se v příštích letech do snesitelných čísel.

Obleče si největší expertka na sociální demokracii Martina Machová ještě někdy tričko „socdem is sexy“? Která rvačka přátel z ČSSD zůstala v paměti politických reportérů? A jaké tajemství se skrývá za příliš velkými saky sociálních demokratů?

Dozvíte se v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované