Hlavní obsah

Vlevo dole: Uklidnění na Slovensku? Příležitost pro nového prezidenta

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Uchopí zvolený prezident Pellegrini tragickou událost jako příležitost? Poslechněte si podcast.

Článek

Atentát na premiéra Roberta Fica ukázal, kam vede rozdmýchávání politických vášní. Rozkol ve společnosti a vzestup populismu a extremismu jsou vidět v celé Evropě, přesto útok na slovenského premiéra vybočuje.

„Panuje tam extrémní nedůvěra ve stát a jeho instituce, od obecního úřadu po hlavu státu, lidé jsou zvyklí si zařizovat věci sami, ať už jde o stavební povolení sehnané někde přes příbuzné, nebo – a to je samozřejmě horší – když takzvaně vezmou spravedlnost do vlastních rukou,“ říká Václav Dolejší.

Poslechněte si aktuální Vlevo dole:

Slovenští politici se vzácně shodli, že je potřeba uklidnit rozhádanou společnost. Jenže jim to vydrželo sotva pár hodin a vládní představitelé se pustili do opozice i médií. Kdo by tedy situaci na Slovensku mohl uklidnit?

Mohl by se o to alespoň pokusit nastupující prezident Peter Pellegrini. První krok už k tomu udělal společným vystoupením se Zuzanou Čaputovou a výzvou (byť neúspěšnou) ke kulatému stolu opozičních a vládních politiků.

„Když jsme o možnosti emancipace Pellegriniho mluvili naposledy, byli jsme skeptičtí. Ale možná by tuto mimořádnou událost mohl vzít jako příležitost zapsat se do dějin jinak než jako podržtaška Roberta Fica,“ říká Lucie Stuchlíková.

Hrozí, že se Česko vydá stejnou cestou jako Slovensko? Jak je to u nás s agresivitou vůči politikům? A kdo chce sebrat prezidentovi jeho přezdívku Plechová pr**l? Poslechněte si celou epizodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované