Hlavní obsah

Za 500 Kč na hodinu se podnikat nedá. Víte, jak svou práci správně nacenit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Jak správně nastavit cenu vašeho výrobku či služby? Dozvíte se v podcastu.

Reklama

Článek

Stanovit cenu své práce je věda. V zaměstnání dostanete každý měsíc mzdu nebo plat, ale když podnikáte, tak nestačí svůj roční příjem vydělit 12 a říct si, že tohle nyní musím za jeden měsíc vydělat. Problematika cenotvorby je mnohem komplikovanější. Na co nesmíte zapomenout?

Cenotvorba je hledání průsečíku ceny, za kterou budete rádi pracovat, která vás uživí a kterou budou ochotni zaplatit i vaši zákazníci. Kromě svých materiálních či časových nákladů na poskytnutí služby nebo zhotovení výrobku si musíte také započítat čas, který potřebujete na shánění zakázek a provoz svého podnikání.

Nic z toho však klientovi na fakturu napsat nelze. „Klienta zajímá, jakou hodnotu za své peníze dostane,“ upozorňuje v podcastu O penězích se (ne)mluví lektorka a finanční mentorka Lucie Krausová.

Lucie v podcastu upozorňuje na rozdílný mechanismus kalkulace ceny služby a výrobku. Prodejní cena výrobku by měla zahrnovat cenu použitého materiálu i práci nutnou na jeho vytvoření. Ukažme si to třeba na příkladu výroby kožené peněženky. Někdo musí střih vymyslet, ušít, je nutné věnovat nějaký čas i marketingu a pak také zajistit dopravu zboží k zákazníkovi.

Foto: Proženy.cz

Finanční mentorka Lucie Krausová s moderátorkou Michaelou Rakovou.

„Ideální je sepsat si všechny procesy, které musíte vykonat, než zboží odejde k zákazníkovi,“ radí Krausová. Nesmíte podle ní ani zapomenout zahrnout povinné odvody státu (zdravotní a sociální pojištění, daň z příjmu a další daně). Měli byste také započítat zaměstnanecké výhody, které jako podnikající osoba nemáte (nemocenská, dovolená, ošetřování člena rodiny…) a také opotřebení strojů, nástrojů, výpočetní techniky či telefonů.

„Když to takto uvidíte černé na bílém, často zjistíte, že cena za materiál je sice důležitá věc, ale tvoří jen malou část prodejní ceny výrobku,“ překvapuje finanční mentorka.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Doporučované