Hlavní obsah

Australanka vyhrála v loterii milion dolarů. Stačilo se nechat očkovat

Foto: Profimedia.cz

Proti vakcinaci se v Austrálii konala řada protestů.

Reklama

Australanka se přes noc stala milionářkou. Vyhrála loterii, pomocí níž se v zemi skupina filantropů pokusila podpořit lidi, aby se nechali očkovat. V Austrálii je nyní plně očkováno 80 procent osob starších 16 let.

Článek

Tři miliony Australanů se zúčastnily slosování o finanční odměnu ve výši jednoho milionu australských dolarů jen za to, že dostanou vakcínu proti onemocnění covid-19. Peníze věnovala skupina filantropů a společností známá jako Million Dollar Vax Alliance ve snaze zajistit, aby se nechalo očkovat co možná nejvíce Australanů. Společnost také v říjnu každý den rozdávala 100 dárkových karet v hodnotě australských 1000 dolarů (16 tisíc Kč).

Mezi účastníky hlavního slosování byla i dvacetipětiletá Joanne Zhuová. Ta v pořadu Today (Dnes) televize Nine (Devět) uvedla, že nemohla telefonát od organizátorů loterie zvednout, protože byla v práci. Až poté, co zavolala zpátky, zjistila že vyhrála milion australských dolarů (16 milionů Kč) a že je jediná v Austrálii. Část peněz prý plánuje utratit za shledání se svou rodinou.

„Pokud budou hranice otevřené, chci své rodině dopřát let z Číny první třídou a ubytovat je tu na čínský Nový rok v pětihvězdičkovém hotelu. Nakoupím dárky pro rodinu a zbytek peněz investuji, abych mohla v budoucnu vydělat více peněz a pomáhat lidem, kteří budou pomoc potřebovat,“ uvedla Zhuová.

„Je skvělé konečně vyhlásit vítěze. Slyšet její reakci bylo opravdu k nezaplacení,“ řekl Craig Winkler z Million Dollar Vax Alliance.

80 procent očkovaných

V Austrálii je nyní plně očkováno 80 procent osob starších 16 let. Podle webu Sky News se o to zasloužila i kampaň Million Dollar Vax Alliance. „Další úžasný milník Austrálie. To jsou čtyři z pěti. Bylo to skutečné australské národní úsilí,“ označil pokoření 80procentní hranice australský premiér Scott Morrison ve videu na Facebooku.

Austrálie si původně chválila svoji strategii nulového výskytu onemocnění covid-19, kvůli infekčnější variantě delta se ale země rozhodla zaměřit se na očkování, díky němuž se v budoucnu podle plánu v zemi naučí s virem žít.

Většina australských států a teritorií zavedla pravidla, podle kterých je očkování povinné pro určité činnosti, například i příchod na pracoviště. Neočkovaní mají zakázán přístup k mnoha aktivitám, nemohou například navštěvovat koncerty nebo chodit do restaurací.

První turisté ze zahraničí

Poté, co Austrálie kvůli pandemii onemocnění covid-19 na téměř 600 dní uzavřela své mezinárodní hranice, minulý týden přivítala první skupinu zahraničních návštěvníků z Nového Zélandu. Další zahraniční cestující, které do Austrálie vpustí, budou ze Singapuru. Do země také mohou Australané bez nutnosti karantény v hotelu, za kterou by museli platit.

Celostátní údaje o proočkovanosti však zahrnují některé nerovnoměrné úrovně. V nejlidnatějším státě Nový Jižní Wales bylo plně očkováno téměř 90 procent osob, které mají nárok na očkování. V hlavním městě Canbeře je to téměř 95 procent. V řídce osídlených státech Severní teritorium a Západní Austrálie však je očkovaných pouhých 65 procent.

V sobotu bylo v zemi zaznamenáno 1558 nakažených a 10 úmrtí, přičemž nejvíce nakažených bylo ve státě Victoria. V některých částech Severního teritoria úřady zavedly třídenní lockdown poté, co se počet případů nákazy onemocněním covid-19 rozrostl na tři.

Navzdory epidemii varianty koronaviru delta, která vedla k několikaměsíčnímu uzavření dvou největších měst, Sydney a Melbourne, je celostátní počet necelých 179 000 nakažených a 1587 úmrtí mnohem nižší než řady vyspělých zemí.

Reklama

Doporučované