Hlavní obsah

Co nám pandemie dala a vzala. Jak se vyplnily předpovědi odborníků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Konec pozdravu stiskem ruky nebo sfoukávání svíček. Deník The Guardian zmapoval predikce odborníků, jak se změní některé z činností nebo zvyků vlivem pandemie. Jak dopadly jejich odhady?

Článek

„Nemyslím si, že bychom si měli ještě někdy potřást rukou, abych k vám byl upřímný,“ řekl novinářům v dubnu 2020 hlavní americký epidemiolog Anthony Fauci. To ale byl jen začátek předpovědí, jak pandemie změní běžný život, připomíná deník The Guardian.

Jak pandemie pokračovala, odborníci předpovídali konec objímání, takzvaných co-workingových kanceláří, běžného fungování měst, společenského oblečení v práci, kosmetických vzorků v obchodech nebo sfoukávání svíček na narozeninovém dortu.

Už žádné sfoukávání svíček na narozeninovém dortu?

Loni v srpnu docentka epidemiologie z Tulane University v New Orleans Susan Hassigová pro deník The New York Times řekla, že v souvislosti s pandemií doufá v konec některých „nechutných“ tradic, jako je právě sfoukávání svíček na narozeninovém dortu.

To se ale ukázalo jen jako zbožné přání. Podle Guardianu obliba této narozeninové tradice nijak neopadla a lidé hledali různé způsoby, jak ji zachovat a zároveň být v bezpečí. Na sociálních sítích tak bylo možné najít různá kreativní řešení, jako jsou snahy přesunout oslavy do venkovních prostor nebo umístění svíčky jen na malý kus dortu, který nakonec sní jen oslavenec.

Zánik co-workingových prostorů

Když první vlna pandemie uzavřela kanceláře po celém světě, někteří odborníci předpovídali konec rozlehlých pracovních prostorů pro velké množství lidí. „Vždy bude potřeba nějaký prostor pro pracovní spolupráci, ale ne v takovém rozsahu jako dosud,“ řekl právní odborník v oblasti nemovitostí Peter L. Curry v dubnu 2020.

Přesto ale zájem o sdílené prostory například ve Spojených státech během pandemie vzrostl. Za tímto faktem stojí podle odborníků touha po změně prostředí, většina zájemců totiž jinak pracuje v režimu home office. „Myslím si ale, že sdílené prostory a přeplněné kanceláře jsou už skutečně minulostí,“ uvedl Curry.

„Dostat pracovníky zpět do kanceláře se pro zaměstnavatele ukázalo jako obtížné, a to nejen kvůli povinnosti nosit roušky nebo očkovat se, někteří spolupracovníci se navíc mohou obávat pobytu ve sdíleném prostoru, kde nemohou zajistit, jestli jejich kolegové v kanceláři dodržují daná opatření,“ dodal Curry.

Už žádné testování rtěnek nebo parfémů na prodejně?

Pandemie značně ovlivnila také provoz drogerií a obchodů s kosmetikou. Kvůli obavám ze šíření koronaviru přes povrchy se lidé vyhýbali předmětům, kterých se předtím mohlo dotknout hodně osob, jako kliky u dveří, držadla v hromadné dopravě nebo právě kosmetické vzorky.

Ačkoli covid-19 tento způsob prodeje neukončil, došlo k menším změnám. „Společnosti začaly s výrobou mnoha individuálních vzorků na jedno použití, čímž se změnil i způsob prodeje,“ cituje Guardian dermatoložku Nadu Elbulukovou z Keck School of Medicine of USC v Los Angeles.

Pomalý návrat letecké dopravy do normálu

Na začátku loňských omezení cestování někteří odborníci předpovídali, že návrat k normálu v letecké dopravě bude jen velmi pomalý. Mezi nimi byl i Gary Leff, zakladatel cestovatelského blogu View from the Wing.

Leff ve svém blogu předpokládal, že letecké cestování, ať už za byznysem nebo třeba na dovolenou, nedosáhne úrovně před pandemií, alespoň dokud nebude široce dostupná vakcína proti covidu-19. A Leff měl z velké části pravdu, píše Guardian. Počet letů je podle odborníků stále pod úrovní roku 2019 a zbývající cestovní omezení stále ztěžují mezinárodní létání.

Formální oblečení v kanceláři už je minulostí

Už před pandemií některé firmy nebo instituce výrazně uvolnily pravidla týkající se dress codu, kdy už nebylo nutné nosit v kanceláři sako nebo například podpatky, píše Guardian. Někteří módní experti tak předpovídali, že díky přechodu na práci na dálku už tak oficiálně skončí striktní pravidla oblékání na pracovišti.

Stylistka Jessica Cadmusovározhovoru pro stanici CNN zapochybovala o návratu „do normálu“ v otázce oblečení v práci. Mnoho jejích klientů, mezi které patří manažeři a finančníci, podle Cadmusové změnili svůj styl oblékání a v dnešní době už je běžné i ve vysokých pozicích chodit v práci v džínách. „Nemyslím si, že se někdy vrátíme na úroveň před covidem, což mě znepokojuje,“ řekla CNN Cadmusová.

Reklama

Související témata:

Doporučované