Hlavní obsah

„Otevře vám to oči.“ Čím dál víc Britů spoléhá na darované jídlo

Foto: Profimedia.cz

Potravinová banka v Killburn v severozápadním Londýně.

Reklama

Už více než 2,5 milionu Britů se neobejde bez pomoci potravinových bank. Vinou pandemie a rostoucích cen se stále více obyvatel Spojeného království propadá do chudoby. Vláda navíc snížila jednu z důležitých dávek.

Článek

Ekonomika stále se zotavující z pandemie, energetická krize a snížení hodnoty státní podpory. Kombinace nejen těchto faktorů zvyšuje počet Britů žijících v chudobě. Stále více obyvatel je tak závislých na pomoci například ze strany potravinových bank. Ty před koncem roku, kdy hrozí další zhoršení epidemické situace, očekávají rekordní zájem o jejich služby.

Například londýnské potravinové banky měly už před pandemií plné ruce práce. Ale nyní, když se Spojené království připravuje na druhou zimu s koronavirem a Brity trápí rostoucí ceny potravin a energií, se místní dobrovolníci připravují na nevídaný nápor. Stále více lidí využívajících potravinové banky přitom podle CNN navštěvuje zaměstání a nejde tak o nezaměstnané nebo například osoby bez domova.

Před pandemií žilo podle vládních dat v chudobě asi 14,5 milionu Britů, tedy 22 procent populace. Podle metodiky výzkumu britského parlamentu jde o osoby s takzvaným relativně nízkým příjmem, tedy lidi žijící v domácnostech s příjmem nižším než 60 procent mediánu mezd v daném roce.

Nadace think-tanku Joseph Rowntree Foundation podle svých dat očekává, že počet Britů žijících v chudobě ještě významně vzroste kvůli snížení státní podpory. Začátkem října totiž britská vláda snížila takzvaný Universal Credit, tedy dávku pro nezaměstnané nebo osoby s nízkými příjmy. Výše dávky se vrátila na předpandemickou úroveň a klesla tak o dvacet liber týdně (okolo 590 korun). Snížení dávky se podle think-tanku týká více než 5,8 milionu lidí.

Snížení podpory tak klienty potravinových bank nutí k obtížným rozhodnutím. „Raději si dají studený salát, místo toho, aby si něco upekli,“ cituje CNN zakladatele londýnské potravinové banky Dad's House Billyho McGranaghana. „Ztráta dvaceti liber týdně staví naše klienty před rozhodnutí: buď topení, nebo jídlo,“ dodal McGranaghan. Klientů bank navíc přibývá a jsou stále z širší části společnosti. „Otevře vám to oči, u někoho by vás nikdy nenapadlo, že zrovna ten člověk někdy použije potravinovou banku. Nikdy předtím v takové pozici nebyli,“ vysvětluje McGranaghan.

Rostoucí ceny pohonných hmot a potravin prudce navýšily účty milionů Britů. Od ledna vzrostly podle sdružení Oil & Gas UK velkoobchodní ceny plynu o 423 procent. Za nárůstem stojí podle sdružení vyšší poptávky po plynu z Asie a nižší vývoz ruského plynu, než se původně očekávalo.

V reakci na to britský energetický regulátor zvýšil od 1. října strop spotřebitelských cen. Dodavatelé mohou nově účtovat zákazníkům za jednotku energie až o třináct procent více. Zdražení se podle britských médií týká asi patnácti milionů lidí. Vyšší ceny energie jsou problémem v celé Evropě, ale Británie je kvůli relativně nízké hladině uskladněného plynu obzvláště vystavena velké nejistotě.

Opozice i neziskové organizace obviňují konzervativní vládu z dlouhodobých úsporných opatření, která mají dopad na zdravotní péči, úroveň bydlení i sociální zabezpečení. Zpráva Rady OSN pro lidská práva z roku 2019 označuje chudobu ve Velké Británii za „systematickou“ a „tragickou“, uvádí veřejnoprávní BBC.

Mluvčí britského ministerstva práce, které má dohled na vyplácení dávek, řekl CNN že „Universal Credit nadále poskytuje životně důležitou záchrannou síť pro miliony lidí“. Vláda premiéra Borise Johnsona se pak podle něj zavázala k vymýcení chudoby a vytvořila nový fond ve výši 500 milionů liber (14,7 miliardy korun), který má během letošní zimy pomoci „nejzranitelnější“ skupině obyvatelstva s jejich nezbytnými výdaji.

Zájem o potravinové banky každoročně výrazně roste. Mezi lety 2010 a 2019 počet distribuovaných potravinových balíčků podle charitativní organizace vzrostl o 2543 procent. Podle dat serveru pak mezi lety 2020 a 2021 využívalo pomoc potravinových bank 2 537 198 lidí, čímž se jejich počet oproti přelomu let 2019/2020 zvýšil o více než 600 tisíc.

Jenže aktuální problémy dodavatelů a zvyšující se ceny práci potravinovým bankám výrazně ztěžují. „Spoléháme na veřejnost, že daruje jídlo, ale lidé sami nemají na dostatek jídla pro své rodiny,“ řekl CNN McGranaghan. „Právě proto klesá počet darů, a to je obrovská starost pro všechny nezávislé potravinové banky,“ dodal McGranaghan.

Samotné supermarkety mají problém naplnit své regály, protože Spojenému království chybí asi sto tisíc řidičů kamionů, částečně kvůli odchodu pracovníků ze zemí Evropské unie po brexitu. Pandemie podle BBC také omezila počet vydaných řidičských průkazů pro nové řidiče nákladních vozidel.

Stále více ohroženy nedostatkem potravin jsou v aktuální situaci podle charitativní organizace The Food Foundation britské děti. Organizace uvádí, že více než polovina dětí v Anglii, které mají potíže se zajištěním dostatečného množství jídla, nemá nárok na bezplatné školní stravování.

Nedávný výzkum Food Foundation pak naznačuje, že 2,5 milionu britských dětí žije v domácnostech, které měly mezi únorem a červencem letošního roku potíže s přístupem k dostatečnému množství jídla, což je přibližně o 27 procent vyšší číslo než před vypuknutím pandemie, uvádí BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované