Hlavní obsah

Austrálie chce přesidlovat nové přistěhovalce do menších měst

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Australská vláda chce zavést zákon, který umožní úřadům přidělit novým přistěhovalcům místo, kde budou prvních pět let pobytu žít. Chce tak eliminovat nekontrolovatelné rozrůstání velkých měst.

Článek

Australská vláda chce, aby se noví přistěhovalci usídlovali jinde než ve dvou největších městech země – Sydney a Melbourne. Úřady by novým příchozím do Austrálie mohly podle navrhovaného zákona určit, kde budou až prvních pět let pobytu v zemi žít, píše BBC.

Vláda chce dosáhnout jediného – omezení nekontrolovatelného rozšiřování měst a zalidnění venkova. Někteří odborníci ale upozorňují, že nařízení by mohlo způsobit až nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Loni se v Austrálii usadilo zhruba 190 tisíc lidí – 70 procent z nich do země přicestovalo skrze víza pro kvalifikované pracovníky. Většina z nich se pak usadila právě v Sydney a Melbourne, kde také získali práci, vyplývá z údajů australské vlády.

Z 25 milionů obyvatel Austrálie žijí dvě pětiny v Sydney nebo Melbourne. I když se Austrálie řadí na 77 místo ve světovém žebříčku růstu populace, mezi členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se řadí na první příčky. Růst populace je způsoben právě kvůli migraci. To způsobuje problémy s infrastrukturou.

Zvažované opatření by přistěhovalcům po jejich příchodu do Austrálie usadit se v největších australských městech na pět prvních let zakázalo. „Naším cílem je snížit populační tlak na tři velká města (Sydney, Melbourne, Brisbane) a rychleji rozvíjet menší státy a regiony,“ uvedl ministr pro městskou infrastrukturu a populaci Alan Tudge.

Experti na imigraci a populaci sdělili BBC, že takové přesidlování nemusí ničemu pomoci. „Je tu silný argument vlády, která chce posílat nové přistěhovalce do divočiny, ale je tu potřeba zajistit jim zaměstnání a to je velká Achillova pata celého nápadu,” řekl profesor Jock Collins z Technologické univerzity.

Podle profesora Petera McDonalda, demografa z Melbournské univerzity, je problém nad rámcem migrace. „V Austrálii roste populace před infrastrukturou. Byli jsme pomalí k vytvoření vhodného systému, jako jsou sítě veřejné dopravy, které jsou ve velkých městech potřebné.”

Profesor Collins dodal, že výzkumy prokazují, že migranti prospívali v menších obcích se silným zaměstnáním. „Většina z nich si opravdu oblíbila žít v divočině a řekli, že se tam dočkali vřelého uvítaní.”

Předpokládá se, že migrace bude jedním z hlavních témat příštích parlamentních voleb, které se v Austrálii musí uskutečnit do května 2019. Podle průzkumu veřejného mínění společnosti ReachTEL zveřejněného v září 63 procent obyvatel Sydney omezení počtu migrantů stěhujících se do největšího australského města podporuje.

Austrálie uplatňuje dlouhodobě přísnou migrační politiku a uprchlíky do země vůbec nevpouští. Australské vojenské námořnictvo zastavuje lodě s běženci na moři a vrací je zpět. Ani uprchlíkům, kteří doplují až k australským břehům, není umožněno se v zemi usadit a jsou posíláni do internačních táborů mimo území Austrálie.

Reklama

Související témata:

Doporučované