Hlavní obsah

Skupinka žadatelů o azyl se australským policistům schovala v pralese plném krokodýlů

Policie pátrá po skupině migrantů, kteří se nejspíše schovávají v pralese plném krokodýlů.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Australská policie pátrá po skupině migrantů, kteří se pravděpodobně schovali do místního pralesa plného krokodýlů. Důvodem je přísná migrační politika země.

Článek

Australští policisté hledají migranty nejspíše vietnamské národnosti. Jejich loď ztroskotala blízko města Port Douglas. Podle queenslandského náčelníka policie Marka Ryana hledají útočiště v pralese Daintree, který je díky hustému porostu mangrovníků oblíbeným útočištěm slanovodních krokodýlů.

Patnáct z migrantů, kteří na lodi původně pluli, zadržela hraniční policie. Zhruba stejný počet jich je ale nezvěstný.

Tento incident je podle CNN odrazem selhání australské migrační politiky nulové tolerance, v rámci které od roku 2013 probíhá operace s názvem Suverénní hranice, která slibuje zastavovat lodě s migranty a snížit tak počet přistěhovalců. Od té doby se počet azylantů, kteří se do Austrálie dostali na lodi podle vládních údajů, snížil z jednadvaceti tisíc na nulu.

Migranti, kteří jsou zastaveni, jsou převezeni do detenčních táborů na ostrovech Nauru a Papua Nová Guinea. V rámci mezinárodních práv je jim dopřána ochrana, je jim ale odpírána možnost získat australské občanství, protože podle mezinárodního práva nevstoupili na australskou pevninu. Žadatelé o azyl se tak ocitají v otevřeném vězení, protože nemají kam jít.

Minulý týden byl do australské nemocnice převezen dvanáctiletý chlapec, který odmítal několik týdnů jídlo a pití. Podle zprávy OSN z roku 2016 byl pouze jedním z mnoha dětí, které se snažily na ostrově Nauru spáchat sebevraždu. Lidskoprávní organizace UNICEF zase uvádí, že operace Suverénní hranice je velkou zátěží pro daňové poplatníky.

Ačkoli je odesílání migrantů z australských břehů silně kritizováno ze strany lidskoprávních skupin a mezinárodních organizací, australská Liberální strana díky této politice vyhrává volby.

Na svých webových stránkách se o situaci vyjadřují jako o znovupřevzetí kontroly nad státními hranicemi od pašeráků lidí, jejich odpůrci k tomu však dodávají, že se ochrana hranic stala nadřazenou nad ochranou lidí. Předseda strany Scott Morrison se před několika dny stal australským premiérem.

Reklama

Doporučované