Hlavní obsah

Napětí v australské vládě. Premiér čelí tlaku na odstoupení, z vlády odchází 10 ministrů

Foto: Flickr

Reklama

Rezignaci osmi ministrů Turnbull tento týden nepřijal a požádal je, aby setrvali ve funkcích. Souhlasil pouze s odchodem ministra vnitra Duttona a ministryně pro mezinárodní rozvoj.

Článek

Deset ministrů australské vlády podalo demisi kvůli nesouhlasu s politikou premiéra Malcolma Turnbulla. Ten sice v úterý těsně obhájil svou pozici předsedy vládnoucí Liberální strany Austrálie, jeho stranický rival a někdejší ministr vnitra Peter Dutton se ale chystá svolat další hlasování, informovala dnes agentura Reuters.

Turnbull čelí delší dobu opozici uvnitř vlastní strany kvůli klesající popularitě liberálů a energetické a daňové politice. Nejpozději v příštím roce se v Austrálii budou konat parlamentní volby, přičemž v posledních průzkumech veřejného mínění středopravá vládní koalice zaostává za opozičními labouristy o deset procentních bodů.

Úterní vnitrostranické hlasování o funkci předsedy Liberální strany inicioval Turnbull a také v něm zvítězil se ziskem 48 hlasů. Dutton, který razí podstatně konzervativnější politiku, dostal 35 hlasů a následně rezignoval na svou ministerskou funkci. Těsný výsledek hlasování ale podle analytiků napovídal, že souboj tím neskončil.

List Australian Daily ve svém dnešním internetovém vydání napsal, že Duttonovi stoupenci se nyní snaží přesvědčit další stranické kolegy, aby podpořili nové hlasování. To musí schválit nadpoloviční většina poslanců Liberální strany. Pokud se tak stane, je pravděpodobné, že se Duttonovi podaří Turnbulla svrhnout.

Premiér Turnbull se mezitím vzdal dvou svých klíčových politických plánů. Nejprve tento týden odstoupil od slibu stanovit zákonem konkrétní cíl omezení emisí skleníkových plynů a dnes se zřekl i plánu na snížení korporátních daní. Kvůli přílišné podpoře environmentální politiky Turnbull již jednou místo v čele strany ztratil, když v roce 2009 podlehl ve stranickém hlasování svému konkurentovi Tonymu Abbottovi.

Rezignaci osmi ministrů Turnbull tento týden nepřijal a požádal je, aby setrvali ve funkcích. Souhlasil pouze s odchodem ministra vnitra Duttona a ministryně pro mezinárodní rozvoj.

Dutton v minulosti zastával funkci ministra pro migraci a jeho jméno je spojováno s přísnou australskou migrační politikou, jež znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do internačních táborů mimo území Austrálie. Tyto tábory jsou opakovaně kritizovány organizacemi na ochranu lidských práv.

Austrálie prochází od roku 2007 obdobím politické nestability. Žádný premiér nevydržel ve funkci po celé tříleté období; všichni byli nuceni po vnitrostranických pučích odstoupit, napsala agentura AP.

Reklama

Doporučované