Hlavní obsah

Austrálie je třetím rokem nejoblíbenějším místem pro přistěhovalce z řad milionářů

Boháči se stěhují do Austrálie.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Důvody, proč je Austrálie pro milionáře atraktivní, jsou například bezpečnost v zemi, politická stabilita, žádné dědické daně nebo blízkost Asie.

Článek

Austrálie je třetí rok v kuse nejoblíbenější zemí, kam se stěhují boháči. V roce 2017 se do země přesídlilo okolo 10 tisíc lidí s čistým jměním vyšším než 1 milion amerických dolarů, v přepočtu asi 22 milionů korun. Nejvíce příchozích do Austrálie zamířilo z Číny, Indie a Velké Británie. Uvedla to banka AfrAsia ve své zprávě, o které informoval zpravodajský server The Independent.

Hlavními lákadly Austrálie pro bohaté jsou především bezpečnost, politická stabilita a žádné dědické daně. Ostrovní země je navíc díky své poloze výhodnou základnou pro navázání obchodních vztahů s Asií, zejména s Čínou nebo Japonskem.

Jedním z negativ přílivu boháčů je například růst cen bydlení. Ačkoliv má Austrálie zákony, které nákup budov zahraničními investory omezují, v Sydney a Melbourne ceny bydlení v minulém roce přesto vzrostly. V Sydney, jednom z nejbohatších měst na světě, se cena za metr čtvereční domu zvýšila o 19 procent. V roce 2018 ceny s bydlením opět lehce klesly.

Právě Sydney a Melbourne figurují mezi 10 světovými městy, kam proudí nejvíce boháčů. V první desítce je také novozélandské město Auckland.

Počet milionářů, kteří se v roce 2017 přestěhovali do zahraničí, vzrostl o 15 procent na 95 tisíc lidí. Země, ze kterých tito lidé odcházejí, by to podle autorů zprávy měly vnímat jako špatné znamení. „Pokud se podíváte na významné ekonomické propady států, většinou jim předcházela migrace bohatých lidí pryč ze země,“ tvrdí autoři reportu.

Austrálie je devátou nejbohatší zemí na světě. Podle odhadů expertů se má v roce 2027 dostat na sedmé místo před Kanadu a Francii. Zároveň je země jednou z nejvíce rovnostářských. Osoby se jměním větším než 1 milion amerických dolarů ovládají 28 procent celkového osobního majetku v zemi.

V roce 2017 bylo na světě 2 252 miliardářů, 584 tisíc multimilionářů a 15,2 milionu milionářů. Podle výzkumu pro britský parlament bude do roku 2030 1 procento nejbohatších vlastnit dvě třetiny světového majetku.

Reklama

Doporučované