Hlavní obsah

Australský vicepremiér Barnaby Joyce rezignoval, dohnal ho k tomu tlak veřejnosti kvůli nevěře

Vicepremiér Austrálie Joyce rezignoval. Dohnal ho k tomu tlak kvůli nevěře.Video: Karolína Bulisová, AP

 

Reklama

Vicepremiér Austrálie Barnaby Joyce odstoupí z funkce. Donutil ho k tomu tlak veřejnosti kvůli nemanželskému poměru. Barnaby, který zároveň čelí obvinění ze sexuálního obtěžování, ale z politiky nechce zmizet úplně. Post poslance neopustí.

Článek

Australský vicepremiér Barnaby Joyce oznámil svou rezignaci na post ve vládě i na místo předsedy koaliční strany. K odstoupení jej dohnal veřejný tlak kvůli nemanželskému poměru s bývalou sekretářkou, se kterou čeká dítě. Barnaby čelí rovněž obvinění ze sexuálního obtěžování. I přesto chce dále zůstat poslancem, stáhne se však z předních pozic.

„V pondělí ráno v sídle strany oznámím, že skončím v čele Národní strany a jako vicepremiér Austrálie," řekl podle agentury Reuters novinářům ve svém domovském městě Armidale vzdáleném téměř 500 kilometrů od Sydney.

Jeho strana je spolu s Liberální stranou premiéra Malcolma Turnbulla součástí středopravé koalice, která má v parlamentu křehkou většinu jednoho hlasu. Národní strana si po Joyceově odstoupení zvolí nového předsedu, který se na základě koaliční dohody stane i novým vicepremiérem.

Praktikující katolík Joyce je znám jako silný zastánce a propagátor rodinných hodnot. Tuto pověst mu však výrazně narušila medializace jeho nevěry. Vyšlo najevo, že po 24 letech manželství čeká otec čtyř dětí pátého potomka s někdejší sekretářkou. Jeho popularita v posledních týdnech rapidně klesala a další vrásky mu způsobily nové informace o obvinění ze sexuálního obtěžování, o kterém podle médií nejsou známy žádné podrobnosti. Joyce obvinění prostřednictvím mluvčího označil za „falešné a urážlivé”.

Reklama

Související témata:

Doporučované