Hlavní obsah

Útok na autobus s fotbalisty Dortmundu: Vybuchly bomby, potvrdila policie. Na místě se našel dopis se vzkazem

Tři výbuchy zasáhly autobus fotbalového týmu Borussia Dortmund.

 

Reklama

K explozím došlo krátce poté, co klub vyjel na domácí zápas Ligy mistrů proti Monaku. Ten byl odložen na středu.

Článek

Tři výbuchy zasáhly odpoledne autobus německého fotbalového týmu Borussia Dortmund, který měl namířeno na domácí zápas Ligy mistrů s klubem AS Monako. Ten byl odložen na středu, začne v 18:45.

Výbuchy poničily autobus na dvou místech krátce po odjezdu, asi deset kilometrů od domácího stadionu vestfálského týmu. Při explozích se tlakem vysypalo sklo z několika oken. Podle policie byly výbušniny ukryté v křoví u silnice.

Policie zatím neví, o jakou výbušninu šlo. Uvedla však, že šlo o „opravdová výbušná zařízení". Později večer oznámila, že na místě explozí našla dopis „s přiznáním k útoku".

Policie v oblasti zpřísnila bezpečnostní opatření, s verzí o teroristickém útoku na večerní tiskové konferenci přesto oficiálně nepřišla. „Musíme vyčkat, kam nás vyšetřování zavede," uvedla už dříve policejní mluvčí Nina Vogtová.

Podle oznámení klubu na Twitteru se při explozi zranil na ruce španělský obránce Marc Bartra. Klub později dodal, že hráč má zlomenou ruku a podrobí se operaci.

„Celý tým je v šoku. Takovéhle obrázky z hlavy nedostanete. Doufám, že se mužstvo sebere natolik, aby mohlo zítra hrát," uvedl ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke v rozhovoru pro televizní stanici Sky.

Brankář Roman Bürki, který seděl na sedadle za Bartrou, uvedl, že španělský fotbalista má ruku pořezanou od střepů. „Po té ráně jsme se všichni schoulili, kdo mohl, tak si lehl na zem. Nevěděli jsme, jestli ještě něco přijde. Policie byla rychle na místě a zabezpečila ho. Všichni jsme v šoku, na fotbal v té chvíli nikdo ani nepomyslel," citoval švýcarského gólmana deník Blick.

Incident se stal necelé dvě hodiny před plánovaným výkopem. „Hráči jsou v bezpečí. Na stadionu a kolem něj nehrozí žádné nebezpečí," informovala Borussia na svém twitterovém účtu krátce po explozích.

„Tady na stadionu není žádný důvod k panice," řekl fanouškům hlasatel. Po odložení zápasu vyzval diváky, aby vyčkali s odchodem. Příznivci Monaka v ochozech skandovali „Dortmund" na podporu domácího klubu.

Reklama

Doporučované