Hlavní obsah

Automobilky v Česku vyrábějí méně vozů. Hlavně Škoda Auto a Hyundai

Zpomalení ekonomiky a útlumu v automobilovém průmyslu se věnoval ekonomický speciál.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výroba osobních aut v Česku v prvním pololetí letošního roku meziročně klesla o 1,5 procenta na zhruba 747 tisíc vozů.

Článek

Pokračoval tak pokles, který začal v prvním čtvrtletí, ale snižování produkce se zmírnilo. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu. Na poklesu se podepsalo hlavně snížení výroby automobilek Škoda Auto a Hyundai. Naopak u TPCA, která vyrábí vozy značek Peugeot, Citroën a Toyota, výroba vzrostla.

Škoda Auto, která má na výrobě osobních aut v Česku téměř dvoutřetinový podíl, snížila za první pololetí produkci o 1,5 procenta na přibližně 470 tisíc vozů. Nošovické Hyundai klesla výroba o 6,3 procenta na asi 160 tisíc aut. Kolínská TPCA naproti tomu výrobu zvýšila meziročně o 5,9 procenta na skoro 117 tisíc osobních aut.

Celkově výroba silničních vozidel, bez nákladních aut, v prvním pololetí meziročně klesla o 1,3 procenta na zhruba 766 tisíc vozů. Pokles mírnilo navyšování produkce u přívěsů a návěsů, motocyklů a autobusů. Výrobci nákladních automobilů působící v Česku – firmy Avia Motors a Tatra Trucks – podle Sdružení automobilového průmyslu výrobní data nezveřejňují.

Reklama

Doporučované