Hlavní obsah

Autosalon vrátil peníze za vůz z aféry Dieselgate. Stačilo pohrozit soudem, říká řidič

Znalec donutil dealera Škodovky, aby mu nahradil auto v plné ceně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Petr Pospíšil se několik měsíců snažil přesvědčit celé týmy mechaniků, že jeho auto má poruchu, uspěl až s hrozbou soudem kvůli aféře Dieselgate.

Článek

Znalec v oboru aut a automobilový závodník Petr Pospíšil se několik měsíců snažil přesvědčit celé týmy mechaniků, že z jeho octavie záhadně mizí chladicí kapalina. Vůz byl ještě ve čtyřleté záruce a majitel ho chtěl reklamovat.

Nakonec uspěl. Ale říká, že zhruba 580 tisíc korun dostal zpátky, až když začal prodejci hrozit soudem kvůli aféře Dieselgate. Do 15 minut byla prý pak dohoda na stole.

I jeho vůz je totiž jedním z 11 milionů, do nichž koncern Volkswagen tajně nahrával software, který uměl rozpoznat testování emisí. Díky němu pak motory vykazovaly nižší hodnoty – a mohly být uvedeny do provozu.

Z Petra Pospíšila by to udělalo prvního Čecha, který kvůli odkazu na aféru koncernu VW dosáhl nějaké formy odškodnění.

Video: První Češi zvažují žalobu kvůli aféře Dieselgate

Češi budou žalovat VW kvůli Dieselgate.Video: Vojtěch Blažek

V Česku je automobilů se softwarem měnícím hodnoty emisí skoro 150 tisíc. Hlavně se jedná o škodovky.

Petr Pospíšil dostal zpět své peníze – a to dokonce všechny. Přestože auto bylo čtyři roky staré, prodejce mu z kupní ceny strhl jen několik tisíc za poškozený vnitřek kufru od nakládaní lyží.

„I proto jsem přesvědčený, že jsem uspěl z toho důvodu, že se báli případného sporu a rozmazávání aféry Dieselgate," říká Pospíšil.

Zástupci Auto Jarov uznávají, že při finálních jednáních jejich zákazník použil argument s Dieselgate. Ačkoli se spor táhl zhruba půl roku a zdálo se, že bude muset rozhodnout soud, nakonec prý hlavní bylo, že motor octavie byl skutečně vadný.

„S naším právním zástupcem jsme dospěli k závěru, že má právo na odstoupení od smlouvy," potvrdil Martin Kulhánek, šéf prodeje Auto Jarov.

Seznam před několika týdny přinesl zprávu, že první stovky Čechů zažalují Volkswagen a Škodu Auto kvůli Dieselgate o odškodnění. Jejich auta jsou – v porovnání s tím Pospíšilovým – vlastně v pořádku.

Ale majitelé chtějí u soudu argumentovat, že jejich hodnota poklesla. Protože každý si podle nich raději koupí bezchybný ojetý vůz než ten, v němž byl (anebo pořád ještě je) podvodný software. A také se odkazují na příklad z USA, kde Volkswagen lidem vyplatí odškodnění pět tisíc dolarů a nadto jejich auta vykoupí.

Video: Šokující rozsudek německého soudu. VW má koupit zpět tři roky starou škodovku za cenu nové

Volkswagenu hrozí obří precedent.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované