Hlavní obsah

Avokádové gangy na Novém Zélandu kradou plody i stromy. Poptávka po nich je obrovská

Nedostatek avokádovníků na Novém Zélandu zvyšuje kriminalitu.

Reklama

Zahradnictví na Novém Zélandu nedokážou uspokojit poptávku zákazníků po avokádovnících. Organizované gangy je tak začínají krást.

Článek

Zahradnictví na Novém Zélandu se potýkají s nedostatkem avokádovníků. Nedokážou uspokojit velkou poptávku zákazníků - což nejprve vedlo k vytvoření pořadníků na koupi stromů. Podle serveru BBC zájem zákazníků souvisí s cenou avokád, která na Novém Zélandu rekordně stoupá. V současné chvíli se cena za jeden kus ovoce pohybuje okolo 45 korun, dříve v tomto roce cena za jedno avokádo překročila ale i 100 korun.

S nedostatkem avokád se pojí i vzrůstající kriminalita. Novozélandští policisté zaznamenali vzrůstající počet případů ukradených avokád v hodnotě několika desítek tisíc. Krádeže se odehrály v noci i přes den. Podle zahradníků za nimi stojí organizované skupiny, které ukradené ovoce či stromky prodávají obchodníkům, jimž je jedno, odkud produkt pochází.

Zatímco před pěti lety zahradníci prodali za rok třicet tisíc stromů, nyní jich je až dvě stě tisíc. Vypěstování stromu do stadia, kdy je vhodný k prodeji, trvá zhruba dva roky. Dalších pět let pak může trvat, než na stromě vyrostou plody.

Novozélandští zahradníci jsou zoufalí, lidé se jich na avokádovníky ptají každý den, nové stromy by jim měly dorazit nejdříve v září.

Reklama

Doporučované