Hlavní obsah

Až 170 korun na hodinu. Česká pošta začala lovit brigádníky na Vánoce

Pošta hledá pět tisíc brigádníků, letos chce lákat na slušnou finanční odměnu.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už teď v srpnu začínají logistické firmy shánět sezonní pracovníky na nejrušnější část roku. Pošta chce letos konkurovat nabízenou odměnou.

Článek

Česká pošta začíná shánět až pět tisíc brigádníků na konec letošního roku. Pro doručovatelské firmy jde o vrchol sezony, kdy se zdvojnásobuje počet zásilek, a je proto potřeba také více lidských sil.

V České republice, kde se dlouhodobě drží míra nezaměstnanosti kolem tří procent, což je nejnižší úroveň v Evropské unii, se jakýkoliv pracovník shání velmi složitě. Navíc mezi doručovatelskými firmami vzniká vždy ke konci roku konkurence. To jsou důvody, proč s náborem brigádníků pošta začíná už v srpnu.

Dohromady chce letos Česká pošta nabrat až pět tisíc brigádníků. Budou potřeba všude. Jako doručovatelé, na třídicích uzlech i jako řidiči.

„Ten nástup Vánoc přichází s přelomem října, takže program spouštíme už nyní. Snažíme se lákat oproti předchozím létům na hodinovou mzdu. Celkově by brigádníci měli dostat až 170 korun na hodinu,“ říká Roman Knap, generální ředitel České pošty.

Podle personalistů jde o hodinovou sazbu, které budou letos představovat jedno z nejzajímavějších ohodnocení.

„Něco jiného je Praha, Brno, kde je velká poptávka a konkurence, a něco jiného jsou regiony. Ten rozptyl brigádnických mezd je mezi 70 korunami na hodinu až 160 korunami na hodinu. 170 až 180 korun na hodinu je v maximální míře reálných,“ říká Alžběta Honsová, odbornice z personální společnosti Randstad.

Peníze, kterými chce pošta nalákat brigádníky, jsou paradoxně často zajímavější než výplaty stálých pracovníků. Podle vyjádření ředitele České pošty tak i pro zaměstnance mají připravené speciální odměny.

Konkurenční boj o brigádníky odhaluje, že pošta bude do budoucna potřebovat na svůj provoz více peněz. Myslí si to i ministr vnitra. „Mzdy na České poště jsou hluboko za celostátním průměrem, to samozřejmě komplikuje nábor. Jenom úsporami se to nevyřeší,“ říká ministr Jan Hamáček. Bude proto navrhovat navýšení dotace pro Českou poštu z 500 milionů až na 1,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované