Hlavní obsah

Opravy trvají měsíce. Rozbité výtahy v metru komplikují Pražanům život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Janků, Seznam Zprávy

Jeden z výtahů ve stanici Anděl je mimo provoz od února, funkční bude opět až v prosinci.

V pražském metru nefungují výtahy ve stanicích Anděl a Bořislavka. Jejich opravy trvají několik měsíců a řadě cestujících snižují komfort a dostupnost dopravy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle šetření portálu TimeOut, který se zabývá světovým turismem, je na základě hodnocení lokálních obyvatel pražská hromadná doprava druhá nejlepší na světě. Stále se ale najdou problémy, které místní trápí.

Řeč je mimo jiné i o výtazích, které v některých stanicích metra nebo jejich vestibulech nefungují a jejichž opravy trvají klidně i několik měsíců. Mnohým tak ztěžují jejich každodenní cesty.

Bez bariér. Skutečně?

U stanice Bořislavka, která leží na lince metra A a poblíž které stojí i frekventovaná zastávka tramvají a autobusů, jsou dva výtahy. Jeden funkční, který vede přímo z metra a ústí uprostřed zástavby, odkud je složité se pro hendikepované, starší nebo maminky s kočárkem rychle dostat na zastávku tramvaje. Druhý, v současnosti ale nefunkční výtah se pak nachází v průchodu nad eskalátory do metra a vede přímo k tramvajovým a autobusovým zastávkám.

Nefunguje již od 9. března, opět by měl být zprovozněn až 2. července. Důvodem oprav je nutnost kompletní výměny dveří, které byly poničeny při vyprošťování přepravovaných osob, se kterými se výtah 9. března zasekl. Jedná se přitom o relativně nové zařízení, stanice Bořislavka je jednou z nejnovějších funkčních stanic pražského metra. Do provozu byla uvedena na jaře roku 2015.

„Jedná se o atypické dveře italského výrobce, u kterého byla obratem objednána výroba nových dveří. Bohužel dodací lhůta činí téměř 4 měsíce. S ohledem na rozsáhlou škálu typů provozovaných výtahových dveří na výtazích pražského metra nemáme tyto díly skladem,“ sdělila Seznam Zprávám tisková mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Podle vyjádření dopravního podniku je Bořislavka stále bezbariérově přístupná bez omezení. „Odstavený výtah zajišťoval pouze přepravu osob mezi uliční úrovní a úrovní vestibulu. Náhradní cesta je zajištěna nájezdovou rampou tohoto vestibulu stanice, nebo dvojicí výtahů na protější straně stanice,“ uvedla Řehková.

Někteří lidé, kteří se přes stanici denně přepravují, by ale s jejím tvrzením nesouhlasili. „Tady to vymýšlel nějaký syčák, který nemá staré nemohoucí rodiče, opravovat to až do července, to je hrůza,“ sdělila zhluboka oddychující starší paní krátce po tom, co se svojí taškou zdolala přibližně 40 schodů, které se vedle nefunkčního výtahu nachází. „Kdyby sem aspoň dali eskalátory,“ dodala.

„Jsem tu každý den, ta oprava trvá hrozně dlouho. Zvládnout se to dá, ale když jde někdo hodný kolem a s kočárkem mi pomůže, je to vždy lepší,“ řekla mladá maminka po zdolání kamenné překážky v opačném směru.

Během několika minut se v okolí ocitlo přibližně 15 zklamaných zájemců o jízdu výtahem. Nutno ale podotknout, že kolem jedenácté hodiny, během které jsme stanici navštívili, je provoz zpravidla menší oproti ranním a večerním špičkám.

Nejezdí od února do prosince

Starší stanicí, jejíž výtah byl dlouho rekonstruován v roce 2018 a nyní není v plném provozu, je Anděl na lince metra B. Jedna z nejvytíženějších stanic na žluté lince se nyní potýká s rozsáhlými opravami.

Z dvojice výtahů, které se roku 2015 dočkaly slavnostního otevření, funguje nyní pouze jeden. Ten druhý je mimo provoz od letošního února a zprovozněn bude až v prosinci. Aktuálně je u nástupiště zabedněn dřevěnou deskou, v přestupové hale je pak obklopen červenobílou páskou a tekutinou s velmi nepříjemným zápachem.

„Důvodem vyřazení je průsakové zatékání vody do výtahové šachty a technologie výtahu. Aby nedocházelo k hromadění cestujících v přestupní chodbě, musel být odstaven ještě výtah, který tvoří s poškozeným výtahem kaskádu. S ohledem na nutnost provedení náročnějších stavebních úprav plánujeme zprovoznění obou výtahů až koncem letošního roku,“ sdělil k situaci dopravní podnik.

Všichni cestující, pro které je cesta na zemský povrch pomocí eskalátorů nemožná nebo nevyhovující, si tak na výtah musí počkat dvakrát delší dobu.

Doporučované