Hlavní obsah

Azyl v Domově pro dětský život na Třebíčsku využilo za 25 let téměř 300 matek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Azyl v Domově pro život v Příložanech na Třebíčsku za čtvrt století jeho fungování využilo 293 matek. Byly těhotné a nevěděly si rady nebo přišly pro pomoc už se svými dětmi, například i kvůli domácímu násilí.

Článek

První matka se v Příložanech ubytovala 1. září 1996. „Byla těhotná a měla dvě děti,“ zavzpomínala Eva Vondráková, ředitelka obecně prospěšné společnosti Na počátku, která zařízení provozuje. Dodala, že tehdy to byl jediný azylový dům v zemi pro těhotné ženy, které neměly kam jít. Toto zaměření měl domov prvních deset let. „Teď už azylové domy přijímají i těhotné ženy a my přijímáme i maminky s dětmi,“ řekla. Do domova v Příložanech mohou přijít také nezletilé dívky, které čekají dítě, pokud k tomu dají souhlas rodiče nebo zákonný zástupce. V součtu domovem prošlo 700 maminek a jejich dětí. Ubytovaným ženám se za 25 let fungování domova narodilo 193 dětí.

Těhotné ženy, které se dostaly do úzkých, podle Vondrákové často neměly dostatečné rodinné zázemí nebo jim doma chyběla láska. Hledaly ji u muže, který je pak ale opustil.

Obecně prospěšná společnost vznikla s cílem pomáhat těhotným. Iniciativa vzešla ze společenství věřících lidí, kteří se snažili i před rokem 1989 pomáhat třeba tím, že posílali balíčky do misií. „Po revoluci, když už se toho dalo dělat víc, jsme přemýšleli, jak pomoci někomu tady. Napadly nás ty nenarozené děti a jejich mámy,“ řekla Vondráková. V Příložanech koupila společnost pro domov rozestavěný bytový dům firmy Oseva, která tam tehdy končila.

V domově je sedm pokojů se 17 lůžky, obyvatelky si samy vaří. Do minulého týdne byly pokoje plně obsazené, teď tam bydlí tři maminky a jejich 11 dětí. Ženy mohou v domově bydlet v těhotenství a půl roku až rok po porodu. Matky, které přijdou už s dětmi, zůstávají půl roku, nejvýše rok. Pomáhají jim sociální pracovnice, těhotným i dula.

S každou ubytovanou sestavují sociální pracovnice individuální plán, aby během pobytu mohla řešit to, co sama nejvíc potřebuje. Matky se tam mohou naučit i vařit nebo ruční práce. Některým pak ještě společnost může na přechodnou dobu poskytnout ubytování v některém ze čtyř bytů, které má v Telči na Jihlavsku.

Společnost Na počátku už poskytla služby 4000 matek a dětí. V Brně, kde sídlí, provozuje poradnu. Přes polovinu nákladů na činnost společnost pokrývá z dotací, na zbývajících 40 až 45 procent shání peníze od dárců nebo z veřejných sbírek.

Reklama

Doporučované