Hlavní obsah

Baba z Nových Zámků. Danko přiznal, že si volal s Kočnerovou volavkou

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Předseda slovenské Národní rady Andrej Danko a Alena Zsuzsová na snímku od soudu.

Reklama

„Kolem roku 2013 jsem dostal fotku jedné pěkné ženy a je přirozené, že mně se ženy líbí. Začal jsem s ní vést komunikaci,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Šéf nacionalistů z SNS mluvil o komunikaci s Alenou Zsuzsovou, která je v současnosti jednou ze čtveřice obžalovaných z vraždy novináře Jána Kuciaka.

Článek

„Pošlete mi ještě fotku, jste krásná žena,“ psal Andrej Danko Zsuzsové v říjnu 2014. V té době už byl dva roky předsedou Slovenské národní strany. Zhruba o dva roky později – už jako předseda parlamentu – si se Zsuzsovou několikrát volal. Danko přitom dříve tvrdil, že Zsuzsovou vůbec nezná.

Z Kočnerova archivu

„Dobře, tak vás líbám všude a nekonečně se už těším. Budete už konečně moje celou noc,“ říká politik na jedné z nahrávek hovorů se Zsuzsovou, které policie našla v mobilu Mariana Kočnera.

Podnikatel obviněný z řady zločinů používal důvěrnou přítelkyni Zsuzsovou jako volavku. Na politiky a postavy veřejného života měla prostřednictvím lechtivé konverzace a upravených fotografií sváděním shánět kompromitující materiály a zároveň vyzvídat informace, které Kočner dokázal zúročit ve svém mafiánském světě.

Jestli kvůli tomu Danka Kočner vydíral, není jasné. Jisté je ale to, že Kočnerův archiv je velmi rozsáhlý. Kvůli kontaktům se Zsuzsovou a Kočnerem už rezignoval místopředseda parlamentu Martin Glváč ze strany Směr. Zsuzsová před soudem v Pezinku mluvila i o exministrovi vnitra a dnešním právním zástupci rodiny Kuciakových Danielu Lipšicovi.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner u soudu v Pezinku.

„Baba z Nových Zámků“

Danko ve středu na tiskové konferenci popřel, že by se někdy se Zsuzsovou či Kočnerem fyzicky sešel. „Mě s Alenou Zsuzsovou nespojujte. Nikdy jsem se s ní nesešel. Komunikoval jsem jen s neznámou ženou ve virtuálním prostředí, která vypadala úplně jinak,“ prohlásil předseda Národní rady. Kontakt měl prý uložený jako „babu z Nových Zámků“.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Danko během středeční tiskové konference.

Připomeňme, že zhruba o rok později, co si Danko se Zsuzsovou na podzim 2016 volali, „baba z Nových Zámků“ podle obžaloby na Kočnerův popud objednala vraždu novináře Jána Kuciaka.

Nahrávky a záznamy komunikace mezi předsedou parlamentu a Zsuzsovou zveřejnilo v úterý vícero slovenských médií. Reportéři se k nim dostali díky mezinárodní novinářské organizaci OCCRP zaměřené na odhalování organizovaného zločinu a korupce.

Zastání našel Danko u expremiéra Roberta Fica. Předseda vládnoucího Směru označil informování o Dankových telefonátech za protiústavní, nevidí v nich totiž nic, co by bylo důležité pro veřejný zájem.

Stejně mluvil i Danko. Zveřejnění telefonátů považuje za hrubý zásah do politické kampaně, za metody StB a porušení základních práv.

Dankova Slovenská národní strana, která čtvrtým rokem vládne v koalici se Směrem a Mostem-Híd, se v průzkumech pohybuje těsně kolem pětiprocentní hranice pro vstup do parlamentu. Parlamentní volby se na Slovensku konají 29. února.

Reklama

Doporučované