Hlavní obsah

Bojím se zbraní, mám problém i s nožem, tvrdila Alena Zsuzsová

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaná Alena Zsuzsová a Marian Kočner u soudu v Pezinku.

Reklama

Před soudem v západoslovenském Pezinku ve středu znovu stanuli všichni čtyři obžalovaní z vraždy novináře Jána Kuciaka a archeoložky Martiny Kušnírové. Miroslav Marček, který se přiznal k vraždě minulý týden, znovu detailně popsal, jak dvojici připravil o život. Řešila se i šifrovaná komunikace Mariana Kočnera a výpovědi Aleny Zsuzsové.

Článek

„Nikoho jsem v domě neviděl, nebylo tam ani auto. Šel jsem vyzkoušet dveře, byly zamčené. Za 15 minut přišel Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Čekal jsem dál asi hodinu, hodinu a půl. Potom jsem zaklepal, protože dveře byly zavřené,“ popsal podle serveru Aktuality.sk bývalý voják Miroslav Marček chvíle před vraždou. Tu spáchal 21. února 2018 v obci Veľká Mača.

Stejně jako minulý týden vypovídal vrah technicky a bez známek jakéhokoli citového pohnutí. Při popisu činu se rozplakali příbuzní obou zavražděných.

Kuciaka střelil Marček ze vzdálenosti asi 30 centimetrů hned u dveří. Pak zastřelil i Kušnírovou, která byla na místě mrtvá. „Viděl jsem zásah, bylo to jasně vidět,“ odpověděl na otázku předsedkyně senátu Ruženy Sabové.

„Tlačil na nás pan Andruskó,“ zdůvodnil Marček to, proč vraždil, i když věděl, že je v domě i Martina Kušnírová. Zoltán Andruskó už si odpykává trest 15 let, který mu potvrdil soud loni na konci roku na základě dohody o vině a trestu.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner u soudu.

Marčeka patrně čeká samostatné líčení, soudkyně Sabová totiž oznámila, že zvažuje rozdělení procesu na dvě části. Soud také uznal zajištěnou komunikaci z Kočnerova mobilního telefonu za zákonný důkaz.

Obžalovaní Marian Kočner, Tomáš Szabó i Alena Zsuszová ve středu odmítli před soudem vypovídat. Tím si znovu přitížili. Kočner nevypovídal ani dřív na policii.

„Ne, dnes ne. Potom odpovím i na tisíc otázek velmi ráda,” řekla Zsuzsová na dotaz, zda bude odpovídat na otázky soudu. Místo toho se stejně jako u Szabóa četly její dřívější výpovědi, ve kterých vinu odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Alena Zsuzsová si v soudní síni zakrývala obličej deskami.

Řada věcí, která ve středu u soudu zazněla, je už mediálně známá. Zsuzsová tvrdila, že ji do případu zatáhl (už odsouzený Andruskó) kvůli odměně milion eur, kterou v roce 2018 vyhlásil za dopadení vrahů tehdejší premiér Robert Fico.

Sama Zsuzsová v chaotických výpovědích označila za objednavatele vraždy Kuciaka Jaroslava Haščáka, šéfa finanční skupiny Penta, který u soudu vypovídal v pondělí.

Během dopoledne média informovala, že prokuratura obžalovala Zsuzsovou z další vraždy. Objednat si měla vraždu exprimátora města Hurbanovo Lászlóa Basternáka z roku 2010.

Odpoledne před soudem vypovídali muži, kteří Kuciaka na objednávku sledovali.

Reklama

Doporučované