Hlavní obsah

Babiš a Hamáček jednali v Lánech se Zemanem. Vládu má prezident jmenovat ve středu

Reklama

Andrej Babiš doručil Miloši Zemanovi jména ministrů plánované vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM. Na seznamu nechybí Miroslav Poche, kterého prezident odmítá jmenovat.

Článek

Novou vládu by měl prezident Miloš Zeman jmenovat ve středu 27. června ráno. ČTK to napsal v SMS premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešní zhruba hodinové schůzce s prezidentem na zámku v Lánech, které se účastnil také předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Hnutí ANO a ČSSD menšinový kabinet skládají.

Ani jeden z politiků v Lánech před čekající novináře nepředstoupil. Hrad vydal po schůzce obvyklou stručnou zprávu o přijetí. „Závěr dnešní schůzky je, že vláda by měla být jmenována ve středu 27. června v 09:00 ráno,” napsal Babiš.

Termín jmenování nové vlády byl nejasný, když Zeman dnes dopoledne zmínil jako velmi pravděpodobné úterý nebo středu příštího týdne. Babiš následně uvedl, že pro něho jde o novou informaci, když z prezidentova okolí zazníval jako termín začátek července.

Babiš již nekomentoval, zda se na setkání v Lánech mluvilo o nominantovi ČSSD na ministra zahraničí Miroslavu Pochem. Zeman ho odmítá kvůli jeho postojům k migraci. Ostře se vůči němu vymezili také komunisté, kteří by měli ve Sněmovně menšinový kabinet při hlasování o důvěře podpořit.

Předseda ČSSD Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce České televize zdůraznil, že pokud by Babiš Pocheho na ministra nenavrhl, šlo by o porušení koaliční smlouvy a o vládní spolupráci s ANO by nemělo smysl dál jednat. Už v pátek po schůzce se Zemanem v Lánech předseda ČSSD připustil, že by vedle Ministerstva vnitra mohl dočasně řídit i Ministerstvo zahraničních věcí, pokud by Zeman Pocheho odmítl. S takovou možností souhlasil Zeman i Babiš.

I s Pochem se prezident v pátek sešel, doporučil mu, aby o vládní funkci neusiloval. K Pochemu se ostře vyjadřují také komunisté, kteří mají menšinovou vládu ve Sněmovně tolerovat. Zeman by nenamítal nic proti tomu, aby se Poche stal náměstkem ministra zahraničí. Prezident by podle hlavy státu neměl žádnému ministrovi mluvit do toho, jakými spolupracovníky se obklopí. Hamáček s takovou možností v případě potřeby počítá.

Premiér bude muset ještě řešit i nominaci poslankyně ANO Taťány Malé na ministryni spravedlnosti. ČSSD podle Hamáčka sice nehodlá ANO do jmen mluvit, když jsou podle něho vizitkou a odpovědností hnutí, výhrady ale mají komunisté. Vadí jim, že Babiš s nimi její jméno nekonzultoval. Premiér by se s nimi měl sejít příští týden ve Sněmovně a bude Malou hájit. „Variantu dvě nevidím,” podotkl.

„S výjimkou pana Pocheho nechci premiérovi do jeho sestavy mluvit, on za ni bude odpovídat, nikoli prezident republiky,” řekl k Malé Zeman. Setká se s ní v Lánech v pondělí, kdy přijme také další nováčky do chystané vlády - Martu Novákovou, Petra Krčála a Antonína Staňka. I Zeman se ale pozastavil nad někdejším výrokem Malé o možném odkladu Babišova stíhání v případu Čapí hnízdo do doby, až skončí volební období. Nebyl podle něho šťastný.

Reklama

Související témata:

Doporučované