Hlavní obsah

Babiš a Sobotka by měli vyklidit hřiště, říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

V ukázce z rozhovoru Vladimír Dlouhý srovnává současnou politiku s dobou před dvaceti lety, kdy býval nejpopulárnějším politikem.

 

Reklama

Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro Seznam vyjmenoval důvody, proč by klíčové figury měly opustit politiku. Přinášíme vám písemnou verzi.

Článek

Co se odehrává v hlavě prezidenta Hospodářské komory, když o něm ministr financí a vicepremiér říká, že je „kariérista zkurvený“?

Zkurvený kariérista... Moc se toho neodehrává.

Špatně se mi to říká...

Možná se to divákům nebude líbit, ale mě se tahle pejorativa nějak nedotknou. To je prostě květnatá mluva, která k Andreji Babišovi patří. A je to jeho problém, ne můj. Mě ale urazilo to, že mě obvinil, že jsem se snažil málo změnit vedení rozhodčího soudu. On sám moc dobře ví, že to byla moje snaha od té doby, co jsem byl před třemi lety zvolen prezidentem Hospodářské komory. Připomínám, že vedení rozhodčího soudu jednou za tři roky jmenuje Hospodářská a Agrární komora. Já už se Radkovi Pokornému skoro omlouvám. I když jsem byl od začátku přesvědčen, že má z vedení rozhodčího soudu odejít, tak teď do něj všichni buší, i když by z vedení rozhodčího soudu měli odejít i někteří další. Ovšem toto vedení navrhuje z půlky Hospodářská komora, z půlky Agrární. A pana Radka Pokorného znova navrhla právě Agrární komora – nikoli Hospodářská. Čili řečeno lidově, já v tom nejedu. Od začátku existence obou komor, tedy od roku 1992, vždycky respektujeme tu část, kterou navrhne Agrární komora, oni naopak respektují lidi, které navrhneme my. A proto moje představenstvo odmítlo můj názor, že bychom měli Radka Pokorného vyměnit, i když jinak poměrně slyší na to, co já říkám.

Takové gentlemanské pravidlo, které možná v politice není chápáno.

Ale Andrej Babiš to moc dobře věděl. Já jsem mu byl deset dní předtím vysvětlit, jak se věci mají, a nechal jsem na něm jeho případné kroky. Tady se samozřejmě otvírá otázka, jestli není špatné, když prezident Hospodářské komory domlouvá s politikem, jak má vypadat vedení rozhodčího soudu. Já jsem to s politiky konzultoval z jednoho prostého důvodu. Politici, především Andrej Babiš, ale třeba také Dan Ťok, vyjadřovali nespokojenost a nedůvěru k vedení rozhodčího soudu. Dan Ťok dokonce nařídil státním firmám, které jsou v gesci Ministerstva dopravy, aby si nedávaly do svých obchodních smluv doložku, že spory budou řešeny u našeho rozhodčího soudu. A to já nechci, protože rozhodčí soud spadá pod nás a oslabuje ho to. Proto jsem šel změny ve vedení rozhodčího soudu s politiky konzultovat. A opakuji: Andrej Babiš moc dobře ví, že jsem se opravdu poctivě snažil, aby k těm personálním změnám došlo hlouběji, než se pak nakonec stalo. Čili mně nevadí ten zkurvený kariérista, to je na něm, ať si před lidmi vysvětlí, jestli takhle chce mluvit dál, nebo nechce.

Neuškodí takové nálepky Hospodářské komoře?

Myslím, že neuškodí, protože lidé moc dobře vědí, jak se věci mají. Hospodářská komora má teď volbu prezidenta na další tři roky. Mě život naučil nepodceňovat žádné volby, ale musím říci, že...

Volil jsem ANO, už to neudělám

Nemáte protikandidáta. Něco jako Andrej Babiš, když kandiduje na předsedu hnutí ANO.

Nemám protikandidáta. Dalo se očekávat, že budu zvolen na další tři roky, a nemyslím si, že Hospodářské komoře to uškodí. Ale musím se výrazně ohradit proti Andreji Babišovi. Otevřeně vám řeknu, že jsem v roce 2012 ANO volil. Domníval jsem se totiž, že tradiční politické strany, ODS, ČSSD, ale i ta topka potřebovaly dostat nějakou facku za to, kam přivedly důvěru, kterou v nich lidé dříve měli. Myslel jsem si, že touto fackou bude právě ANO.

Nedostali facku spíše drobní podnikatelé? 

Nejdřív dokončím toho Andreje Babiše. Ovšem můžu si myslet o ANO cokoliv a mimochodem, jeho profesní zázemí hnutí ANO není špatné. Nemám na mysli ani tak Prahu, ale menší města. Starostové a primátoři ANO jsou velmi dobří lidé, kteří chtějí něco změnit. Když se podíváte na některé experty v oblasti energetiky a dalších, jsou to docela špičkoví lidé. I se zkušeností z podnikatelské praxe. Ale pokud šéf hnutí ANO Andrej Babiš bude kolem sebe takhle kopat a každého urážet, samotného by mě zajímalo, co si ti jeho kvalitní lidé nyní o tom myslí. Ovšem za tím je ještě daleko důležitější věc, a to je ta masa zhruba třiceti procent hardcorových voličů ANO. Nemyslím si, že současná krize hnutí ANO a Andreje Babiše příliš oslabí.

ODS dostala facku a vzpamatovala se

Konečně před sebou vidím živého voliče hnutí ANO, já jsem doteď žádného nepotkala.

Ale já už ho v životě volit nebudu.

Co rozhodlo definitivně?

No tohle.

To, že Andrej Babiš uráží? 

To, že uráží. A taky se obávám, že pokud by se měl stát premiérem, nemá ujasněné některé důležité věci, které se třeba netýkají vnitropolitického života. Já jsem vždycky v této zemi platil spíše za euroskeptika. Vždycky jsem byl velmi skeptický k projektu eura jako společné měny. Domnívám se, že nemělo být zavedeno, že to je projekt příliš časný. Ale já bych chtěl nyní od špičkových politiků, aby jasně řekli, že můžeme mít tisíce výhrad třeba k Evropské unii, ale musíme zůstat zakotveni v západní Evropě. Nebo dneska bych říkal severozápadní. To znamená Německo, Benelux, dneska už asi Francie, Skandinávie a podobně. Když se podíváte na chování polské nebo maďarské vlády... Čili tohle mi u hnutí ANO úplně chybí. Plus to chování. Rovnou řeknu, že kdyby byly zítra volby, budu volit ODS. Z jednoho důvodu - že přes všechny věci, které se staly v minulosti, a přesto, že na různých úrovních v ODS stále existují lidé, kteří na sobě mají stín z minulosti, se ODS s tou fackou od ANO vypořádáváá  s tou potřebnou sebereflexí nejlépe.

Není to tak, že ODS tu facku potřebovala nejvíce? 

Tak určitě ano. Potřebovala ji ale i ČSSD, a teprve teď u ČSSD ten proces nějaké očisty začne probíhat. Já jsem možná už starý a konzervativní a už nejsem ten mladý nadějný politik z doby roku 1989...

Populární.

...ale prostě nemám rád ty byznysmeny v politice. Ať už se jmenujou Trump nebo jakkoli jinak. Ani nemám rád ty samozvané zachránce - Le Penovou, Wilderse a podobně. Samozřejmě, že v jednotlivostech Trump říká tisíce věcí naprosto správně. Ale celkově jeho přístup k politice je pro mě odpudivý a nepřeju si ho. Čili já bych si přál, aby z této krize, která není jenom česká, ale je i evropská a americká, ty tradiční politické strany opravdu našly sílu k sebereflexi a příště vygenerovaly už kandidáty, kteří budou zakotveni v normálním politickém mainstreamu. Měly by to být tradiční politické strany založené na standardním politickém životě, které se nebojí obhajovat to, co jsme dokázali všichni v Evropě i ve Spojených státech po druhé světové válce. A které se dokonce nebojí obhajovat globalizaci, byť má spoustu chyb. Které jsou otevřeně připraveny řešit migrační problémy. Ne, že na jednu stranu budeme říkat, že sem může přijít, kdo chce, na druhé straně že k nám nesmí ani jedna noha, která patří k migrantům. Prostě budeme to řešit jako vyspělé země a společnosti.

Byznysmeny v politice nemám rád

Mě překvapuje, že nemáte rád podnikatele v politice. Vy sám byste tedy už nešel do politiky? V minulé prezidentské volbě jste se pokusil o kandidaturu na prezidenta...

Já jsem OSVČ. Dvacet let tak funguji. Založil jsem poradenskou firmu, založil jsem ji na Vladimíru Dlouhém a mám kontrakt s různými firmami. Stále celých těch dvacet let pracuji pro americkou investiční banku Goldman Sachs, kterou mimochodem Andrej Babiš na té nahrávce zmiňuje jako další důkaz toho, jaký jsem hajzlík. Samozřejmě Goldman Sachs je pro kdejakého politika v Evropě i v Americe dneska červený hadr, kterým rád mává, když chce druhého zostudit. Pracoval jsem pro ABB, pracuji pro mezinárodní skupinu Rolls Royce...

Takže politické ambice u vás ještě nejsou mrtvé. 

Nejsou, protože já nemám žádný majetek v podnicích. Mám pouze soukromý majetek, který mimochodem není tak velký, jak si lidé myslí. Já prostě funguju jako poradce, jsem v nějakých boardech, třeba ve společnosti, která sídlí v indickém Hajdarábádu a staví elektrárny v Indii... Čili tohle je moje práce, nevlastním nějaké akcie nebo firmy a konflikt zájmů mně nehrozí. Samozřejmě kdybych chtěl jít natvrdo do politiky, udělal bych totéž, jako když jsem zamýšlel kandidovat na prezidenta republiky – tehdy jsem na půl roku zrušil kontrakt s Goldman Sachs a pro nikoho jsem nepracoval.

Se svými názory na prezidenta kandidovat nemůžu

Chtěl byste být prezidentem, nebo vás to už přešlo?

Teď myslím není čas na to, aby kandidoval někdo s mými  názory. I když teď ta situace...

Proč?

...se mění. Lidé se pořád většinově vidí v Miloši Zemanovi. Nemám na mysli ten náš pražský, v uvozovkách intelektuální elitářský rybník. Masový elektorát České republiky stále vidí a vnímá Miloše Zemana jako svého reprezentanta, jakkoli vidí třeba i nějaké jeho chyby. Tito lidé ale mají pocit, že jim bylo ublíženo... A on je člověk, který je jim blízký naturelem a tím způsobem, jakým žije, co jí, co pije a jak vystupuje. Je jim blízký svým tvrdým odporem proti migrantům.

Vy jste volil Miloše Zemana?

Já jsem nevolil Miloše Zemana. Já jsem volil Karla Schwarzenberga. Ale musím říct, že Miloš Zeman se ke mně jako k prezidentovi Hospodářské komory chová velmi korektně. Pokud jedeme třeba na zahraniční podnikatelské mise - a tady zase musím Zemana pochválit - on se opravdu upřímně snaží každé firmě, která je v teritoriu, kam se cestuje, pomoct. To říkám i při své veškeré kritice k člověku, který je názorově na úplně opačném břehu.

A bavili jste se s Andrejem Babišem, že byste mohl být kandidátem na prezidenta hnutí ANO?

Ne, nikdy. Naše vztahy takové nebyly.

Tedy to, že se občas objevily spekulace, že si vás hýčká jako svého možného kandidáta nebo prostředek proti Zemanovi, nebyla pravda?

Nikdy jsme se o tom nebavili.

Zeman si hodně ublížil

Jak hodnotíte kandidaturu Michala Horáčka, když se vám tedy nelíbí podnikatelé v politice?

Jeden z důvodů, proč letos nekandiduji, je, že nechci být zařazen mezi Zemanovy protikandidáty. Dovedu si představit, jak to bude vypadat. Miloš Zeman mistrně využije své pozice – už třeba tím, že nebude chodit do diskuzních prezidentských pořadů v České televizi. Vytvoří si platformu na TV Barrandov... Bude tu skupina protikandidtů, kteří se budou hádat mezi sebou. Všichni budou poštěkávat na prezidenta Zemana a prezident Zeman bude stát někde vedle. Já mám pocit, že tam....

Tam nelze Zemana porazit.

Tam není šance. Mám ten pocit. Ale vůbec netvrdím, že Zeman je neporazitelný. Myslím, že posledními událostmi si sám sobě ublížil. Ani jeho příznivci asi nevidí rádi, když mává hůlkou na předsedu vlády jejich země. Nemusí mít rádi Sobotku, můžou více fandit Zemanovi. Ale pro lidi je to přece jenom premiér... My jsme v tomhle konzervativně přemýšlející země. Uvidíme na průzkumech, ale řekl bych, že to se leckomu nemusí líbit.

Jak se změnila politika od doby, kdy jste v ní byl vy, tehdy nejpopulárnější politik v zemi?  

Ani za nás to nebyla selanka. V době, kdy já jsem byl v politice, ještě přetrvával étos listopadové revoluce. Proto jsem mohl být tři roky nejpopulárnější mladý nadějný politik, i když jsem přitom dělal spoustu chyb. Dneska je to ale úplně někde jinde. A v této krizi jsme opravdu myslím překročili přijatelnou hranici. Sobotka s Babišem by měli jít. Měli by uvolnit místo jiným. Měli by vyklidit hřiště.

I Sobotka?

No pro mě Sobotka je slušný politik, velmi dobře vždycky připravený, ale z mého pohledu představuje naprosto nepřijatelnou platformu. Já jsem reprezentant zaměstnavatelů a sociální demokracie jde cestou podléhání odborářským tlakům a lísání se zaměstnancům. A já dneska reprezentuju tu druhou stranu, ty zaměstnavatele. Myslím si, že je třeba dát daleko větší prostor zaměstnavatelům, aby mohli více platit zaměstnance. Čili se Sobotkou mám tento problém. A u Andreje Babiše mám problém s jeho chováním. Může mít propodnikatelštější program, ale svým chováním už to vyhrotil tak, že by měl odejít.

Babiš je úžasně pracovitý a umí se prodat

Mimochodem, jaký je Andrej Babiš ministr financí? Protože Miloš Zeman by mu dal Nobelovu cenu za ekonomii.

Ne, to ani nevím.

Říkal to v Poslanecké sněmovně.

Já si myslím, že není ani špatný, ani úžasný na Nobelovu cenu. Andrej Babiš má jednu výhodu. Je úžasně pracovitý, má drajv, umí se prodat.

Umí se prodat. Umí prodat i úspěchy, které nejsou jeho.

Celá vláda těží z toho, že v roce 2012, 2013 nastala konjunktura, velmi silný růst byl v roce 2015  a solidní růst v roce 2016. A pokračuje i letos. Andrej Babiš současně připravil velmi chytře státní rozpočty. Predikoval růst a příjmy nižší, než byly ve skutečnosti, což mu umožnilo bránit se tlakům na takzvané porcování medvěda a rozebírání výdajové strany státního rozpočtu. To byl naprosto legitimní a správný přístup. No a když byl pak rychlý růst, vedlo to k tomu, že se prudce zlepšila salda veřejných financí a my jsme dnes někde na vyrovnaném rozpočtu. Zaplať pánbůh. V pořádku, proto bych byl poslední, kdo by říkal, že je špatný ministr financí. Nobelova cena, myslím, není ale správné hodnocení. Ta se dává za něco úplně jiného.

Zde se podívejte na celý záznam rozhovoru Renaty Kalenské s Vladimírem Dlouhým:

Rozhovor s Vladimírem Dlouhým.Video: Renata Kalenská

Reklama

Související témata:

Doporučované