Hlavní obsah

Babiš bude řešit Stoku se 200 členy ANO. Hnutí v Brně očekává další odchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, ČTK

Premiér Andrej Babiš bude ve čtvrtek řešit situaci v rozhádaném brněnském ANO.

Reklama

„Tohle není konečná,“ říká o změnách předsedkyně brněnské organizace ANO Karin Karasová. Připouští, že škrty může odnést celá oblast.

Článek

Hnutí ANO v roce 2011 vzniklo jako protikorupční organizace. Brněnští straníci se však už několik měsíců vzájemně obviňují z napojení na podsvětí, politikaření nebo z účelového nabírání členů. Situace pramenící z korupční kauzy Stoka došla tak daleko, že ji bude ve čtvrtek v Brně osobně řešit šéf Andrej Babiš. Ve hře je i zrušení celé brněnské oblasti, která má přes 200 členů.

V pondělí oblastní i krajské vedení navrhly zrušení dvanáctičlenné buňky ANO v brněnském Starém Lískovci a vyloučení dalších tří členů. „Není to ukončené. Nadále budeme situaci řešit,“ řekla po čtyřhodinovém jednání brněnská šéfka ANO Karin Karasová.

Potvrdila jste, že premiér Babiš přijede osobně řešit situaci ve čtvrtek. Jaká bude jeho úloha při řešení brněnské krize?

Pan premiér chce dopodrobna znát tu situaci a budeme ji řešit. Přijdou i členové krajského předsednictva, aby si k tomu řekli svůj názor. Jsou pozvaní lidé z celé brněnské oblasti, což je kolem dvou set členů.

Očekáváte další odchody lidí?

Nadále se to musí řešit. V hnutí ANO jsou další členové, kteří byli napojení na různé organizace, spolky a jednotlivce mimo hnutí.

Je dál ve hře varianta, že byste zrušili brněnskou oblast se 200 členy a skládali ji znovu?

Nechci předjímat. To bude také náplň jednání s panem předsedou ve čtvrtek a uvidíme, jak to dopadne.

Takže je to stále reálná možnost?

Je to jedna z variant.

Problematických členů je tolik, že tato možnost hrozí?

Myslím si, že problém přetrvává v hodně organizacích brněnské oblasti.

V jihomoravském hnutí ANO spolu i veřejně bojují dva znesvářené tábory. Jaká je vůbec atmosféra na jednáních, jako bylo to čtvrteční?

Atmosféra je vypjatá.

Jak jste vůbec rozhodli o návrhu na zrušení organizace ve Starém Lískovci?

Nechala jsem hlasovat v tajné volbě. Prošlo to naprostou většinou hlasů. Také jsme navrhli vyloučení některých členů. Jsou to návrhy, které pak projednalo také krajské předsednictvo. To je přijalo jednomyslně a teď to posuneme na celostátní předsednictvo.

Kolik lidí navrhujete vyloučit z hnutí?

Jsou tři vyloučení jednotlivci. V pondělí jsme navíc dostali rezignaci pana Richarda Mrázka čili už také není členem hnutí ANO.

O zánik Starého Lískovce usiloval i bývalý lídr Petr Vokřál. Jaké jsou důvody zrušení buňky?

Bylo evidentní, že docházelo k velrybaření, účelově se nabírali členové. Naše argumenty uznalo oblastní i celokrajské předsednictvo. A v tajné volbě došlo k návrhu na zrušení.

Takže s kauzou Stoka toto souvislost nemělo?

Tam ne.

Můžete říct, kdo jsou ti tři členové navržení k vyloučení?

Než to projde celostátním předsednictvem, nechci tyto personální věci ventilovat.

Od místostarostky brněnských Černovic jsme dostali vyjádření, že je mezi nimi. Kvůli vyhazovu se přímo s vámi chce potkat u civilního soudu. Co si o tom myslíte?

Je to vyjádření paní Korkešové. Já jsem od ní tu informaci nedostala a beru na vědomí od vás.

V prohlášení uvedla, že ji neprávem spojujete s kauzou Stoka a citovala jste ze živého trestního spisu.

K paní Korkešové se nechci vyjadřovat. Skutečně jsem dala hlasovat v tajném hlasování a o těch důvodech, které jsme uváděli. Opravdu byla naprostou většinou hlasů navržena k vyloučení.

A ty důvody?

Jsou to vnitřní důvody, nebudu je do tisku prezentovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované