Hlavní obsah

ANO se zbavuje nechtěných politiků. Možná se zbaví i Brna

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš chce situaci v ANO na jižní Moravě řešit v následujících dnech.

Reklama

aktualizováno •

Předsednictvo hnutí ANO na jižní Moravě navrhlo jako lídra do krajských voleb dosavadního hejtmana Bohumila Šimka. Oblastní a krajské vedení žádají zrušení místní buňky v brněnském Starém Lískovci a vyloučení několika členů.

Článek

Hnutím premiéra Andreje Babiše dál otřásají dozvuky korupční kauzy Stoka. Brněnská organizace ANO chce pokračovat v „očistě“ od politiků, kteří byli propojení s podsvětím a úplatkářskou aférou na Brně-středu.

Babišovo hnutí stále uvažuje o zrušení celé oblasti Brno-město, dotklo by se více než dvou stovek členů. V budoucnu by tak muselo celou oblast sestavit znovu. „Ano, tato varianta je stále ve hře. Dnešní změny určitě nejsou konečná. V hnutí jsou další členové, kteří byli napojení na jiné organizace a spolky. Týká se to hodně organizací v Brně. Určitě situaci budeme řešit,“ připustila brněnská předsedkyně ANO Karin Karasová po čtyřhodinovém jednání straníků. Už minulý týden kvůli poměrům v hnutí rezignoval místopředseda a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.

Oblastní i krajská organizace v pondělí schválily zrušení místní organizace v brněnském Starém Lískovci, která čítá dvanáct členů. Změny musí posvětit celostátní předsednictvo. V závěru týdne se do Brna chystá sám premiér Andrej Babiš. „Oblastní předsednictvo projednalo aktuální situaci a v tajné volbě bylo výraznou většinou navrženo zrušení buňky ve Starém Lískovci a vyloučení některých členů,“ uvedla Karasová.

Podle ní se v Lískovci velrybařilo. „Docházelo k účelovému nabírání členů. Oblastní i krajské předsednictvo uznalo naše argumenty,“ doplnila starostka brněnského Králova Pole.

V hnutí v pondělí skončil bývalý náměstek primátora Richard Mrázek. V éře primátora Petra Vokřála měl na starosti investice a byl blízkým přítelem hlavního aktéra Stoky Jiřího Švachuly.

Brněnské i krajské vedení také odhlasovaly vyloučení tří jednotlivců. Je mezi nimi černovická místostarostka Šárka Korkešová. Její jméno figuruje v policejním spise Stoka. Korkešová se chce kvůli vyloučení s hnutím soudit. Vadí jí obvinění šéfky hnutí z údajného propojení s korupční kauzou. „Proti vyřčeným pomluvám se budu bránit právní cestou, především dám možnost v civilním soudním sporu Karin Karasové svá tvrzení dokázat. Na co však musím reagovat cestou trestního práva je to, že Karin Karasová měla údajně k dispozici část trestního spisu, ze kterého citovala. I já jako neprávník vím, že tento obsahuje citlivé údaje, které jsou až do okamžiku projednání před soudem neveřejné,“ uvedla v tiskovém prohlášení Korkešová.

„Jsem velmi zklamaný z atmosféry na jednání. Jednání s paní Korkešovou připomínalo proces s Miladou Horákovou,“ uvedl také jeden ze členů hnutí, který si nepřál být jmenován.

Jihomoravská buňka má také jasno, kdo bude lídr do krajských voleb. Vokřála nahradí dosavadní hejtman Bohumil Šimek. „Jednomyslně jsme si jej odhlasovali,“ uvedla krajská předsedkyně Taťána Malá. Společně s lídrem řeší také novou podobu kandidátky. „Jsme na dobré cestě k uzavření dohody,“ doplnila Malá.

Na brněnskou organizaci stále dopadají důsledky kauzy Stoka. Její hlavní aktér Jiří Švachula čelí obžalobě z ovlivňování veřejných zakázek. Bývalý vlivný politik hnutí ANO a někdejší místostarosta Brna-středu podle policie manipuloval s opravami obecních bytů za stovky milionů korun. Společně se Švachulou je obžalovaných dalších deset lidí a dvě firmy.

Před týdnem rezignoval na své funkce místopředeseda ANO a krajský lídr do voleb Petr Vokřál. Nelíbilo se mu, jak se Babišovo hnutí s kauzou Stoka vypořádává. Poukazoval na velrybaření členů v brněnské organizaci i napojení některých aktivních členů na kauzu Stoka. „Odcházím, protože nechci dále spojovat své jméno s osobami, které hnutí ANO využívají pouze ke svému osobnímu prospěchu a kteří tak ničí dobrou práci kolegů, kterým se podařil již kus dobré práce,“ uvedl minulé pondělí na svém facebookovém profilu.

Společně s krajskou předsedkyní Taťánou Malou už v únoru prosadil zrušení tří místních buněk v brněnských Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci. Vokřálovo křídlo v tom vidělo očistu, druhé znesvářené křídlo boj o moc.

Předsednictvo ANO nejdříve v březnu na žádost jihomoravské organizace kývlo, v květnu ale usnesení revokovalo kvůli procesním chybám a uložilo brněnské a krajské organizaci, ať situaci řeší znovu. Brněnská oblast má přes 200 členů, zánikem tří buněk by přišla asi o pětinu členů.

V zákulisí zároveň pokračoval boj o pozici lídra do podzimních krajských voleb. Část členů, včetně tří diskutovaných organizací, chtěla na čele kandidátky dosavadního hejtmana Bohumila Šimka (nestraník za ANO).

Babiš před týdnem o situaci na jižní Moravě jednal s Vokřálem i Šimkem. Podle ostravského primátora Tomáše Macury si mohl Vokřál Babišovo jednání vyložit jako projev nedůvěry. Jak napsaly Seznam Zprávy, po krajských volbách hnutí ANO s Vokřálem v čele opět hrozilo, že jej ostatní strany obejdou při sestavování koalice, podobně jako v obecních volbách v roce 2018.

Reklama

Doporučované