Hlavní obsah

Babiš chce zrušit brněnskou oblast ANO, o členství má přijít přes 200 lidí

Foto: vlada.cz

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

O návrhu na zrušení brněnské oblasti bude jednat v úterý mimořádné předsednictvo hnutí.

Článek

O čem se zatím v politických kuloárech jen šuškalo, je po čtvrtečním jednání ANO v Brně na spadnutí. Předseda hnutí Andrej Babiš chce zrušit oblast Brno-město čítající 200 členů a dvacítku místních organizací. Nové krajské vedení má pak oblast založit znovu. „Musíme se distancovat od minulosti,“ sdělil po téměř tříhodinovém jednání s brněnskými a krajskými členy Babiš. Chce tak udělat tlustou čáru za érou místostarosty Brna-středu Jiřího Švachuly. Bývalý vlivný člen ANO je obžalovaný z manipulace s veřejnými zakázkami za stovky milionů korun. V policejním spise však figurují další politici ANO a korupční aféra straníky dohání.

Podle premiéra nastal problém v Brně už po překvapivém úspěchu ANO v parlamentních volbách v roce 2013. „Někteří bývalí členové ODS zjistili, že pro ně hnutí ANO může být výtah k moci. V roce 2014 došlo k přijetí 70 členů, bohužel to nebylo řešeno,“ uvedl šéf hnutí.

Bývalí brněnští členové přitom hovoří o tom, že rychlý nábor desítek členů, včetně Švachuly, řídil druhý muž hnutí a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. „O tom nic nevím. Vy o tom víte?“ tázal se premiér.

O návrhu na zrušení brněnské oblasti bude jednat v úterý mimořádné předsednictvo hnutí. Poté bude následovat volba nového krajského vedení na mimořádném krajském sněmu. Nynější šéfkou je Taťána Malá. „Jestli bude mít další důvěru, rozhodnou v tajné volbě členové,“ dodal Babiš. Zda má jeho důvěru, říct nechtěl.

Babiš také po jednání vyřkl překvapivou informaci. V hnutí podle něj nevědí, jak se Švachula jako hlavní aktér Stoky do hnutí před šesti lety dostal. „Je pravda, že jsme těch 70 lidí dohledávali. Zjišťovali jsme s panem Vokřálem, jak se pan Švachula do hnutí dostal. Jeho přihláška není standardně podepsaná,“ dodal premiér.

Do kongresové haly nedaleko brněnského Výstaviště kromě Babiše před šestou večer dorazily další špičky ANO. Se straníky diskutoval třeba ostravský primátor a člen předsednictva Tomáš Macura. Překvapivě dorazil také syn druhého muže hnutí Jaroslava Faltýnka - Jiří. Pozval jej sám premiér Babiš.

Faltýnek junior si přitom pozastavil členství kvůli kauze Stoka. Není sice obžalovaný, přesto jeho jméno v policejním spise figuruje. V ivanovické místní organizaci spolupracoval s Petrem Liškutinem, který pracoval jako šéf investičního odboru na radnici Brna-středu. Stejně jako hlavní aktér korupční kauzy Švachula je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek za stovky milionů korun.

Brněnské ANO řeší rozpory, které z kauzy vyplývají. Vedení se zatím neúspěšně snaží o očistu od politiků, kteří byli do korupční pavučiny zapletení. „Odchody budou pokračovat. I zrušení celé brněnské oblasti je jedna z variant,“ uvedla v pondělí brněnská šéfka Karin Karasová.

Uvnitř organizace jsou dvě názorová křídla, která kromě Stoky rozděloval také názor na krajského lídra do voleb. Část straníků, včetně krajské šéfky Taťány Malé a brněnské předsedkyně Karasové, prosazovala Vokřála, zatímco „rebelující“ křídlo prosazovalo současného hejtmana a nestraníka za ANO Bohumila Šimka.

Ten má nakonec hnutí na jihu Moravy vést do voleb poté, co Vokřál minulé pondělí na stranické funkce rezignoval.

Rozpory v brněnském hnutí ANO se prohloubily poté, co předsednictvo na návrh Vokřálova křídla zrušilo tři místní buňky v brněnských Černovicích, Starém Lískovci a Židenicích. Podle nich byly členové napojení na aktéry kauzy Stoka. V květnu kvůli špatnému procedurálnímu postupu hnutí své usnesení revokovalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované