Hlavní obsah

Za kulisy pádu tváře Babišova ANO: Vokřálův odchod znervóznil celé hnutí

Situace v brněnském ANO gradovala několik týdnů. Minulý pátek se do Brna vydal předseda vlády Andrej Babiš (ANO), aby zmapoval nepřehledný terén. Už to, že se rozhodl sám se situací zabývat, svědčí o tom, nakolik je to pro hnutí citlivá záležitost.

Reklama

Býval komunální hvězdou, neměl daleko k funkci ve vládě. V poslední době však Petr Vokřál učinil sérii politicky chybných kroků, které ho dovedly až ke dveřím z hnutí ANO.

Článek

Poprvé od svého vzniku zasáhla do chodu hnutí ANO velká korupční kauza. V důsledku případu manipulací se zakázkami v Brně, zvaném Stoka, v pondělí opustil ANO její celorepublikový místopředseda a kandidát na jihomoravského hejtmana Petr Vokřál. Pouhé čtyři měsíce před krajskými volbami.

Vokřál svůj odchod z ANO zabalil do vysvětlení, že s hnutím si ideově nerozuměli. Realita je však složitější a pestřejší.

Na základě informací od zdrojů blízkých premiérovi Andreji Babišovi a vedení brněnského ANO přinášejí Seznam Zprávy rekonstrukci vývoje situace kolem bývalého brněnského primátora, který patřil dlouhou dobu k nejpopulárnějším politikům Babišova hnutí.

Premiér na výjezdu

Situace v brněnském ANO gradovala několik týdnů. Minulý pátek se do Brna vydal předseda vlády Babiš, aby zmapoval nepřehledný terén. Už to, že se rozhodl sám situací zabývat, svědčí o tom, nakolik je to pro hnutí citlivá záležitost.

A nelze se divit. Jihomoravský region patří k těm voličsky nejdůležitějším, zvládnout zde krajské volby bude důležité i pro následnou kampaň před sněmovními volbami v roce 2021. Situace pro ANO na jihu Moravy bude o to peprnější, neboť soud s obžalovanými začne v polovině září, pouhé dva týdny před volbami.

Nikdo z protagonistů páteční schůzky se nechtěl o setkání bavit. Babiš na dotazy neodepisoval vůbec, Vokřál reagoval tajemně. „Budeme řešit, stejně jako jindy, aktuální témata. Sám nevím, co vše budeme diskutovat,“ napsal brněnský exprimátor.

Podle zdrojů Seznam Zpráv proběhla jejich schůzka poklidně. Babiš se však v pátek sešel v Brně ještě s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO). Mezi ním a Vokřálem v posledních týdnech panoval napjatější vztah, který způsobila příprava kandidátní listiny pro krajské volby. Verze, kterou prosazoval Vokřál, počítala s Šimkem na nižších místech listiny.

Páteční schůzka Šimka a Babiše začala žít v jihomoravské metropoli svým životem. Lidé kolem Vokřála setkání začali interpretovat jako projev nedůvěry Babiše vůči Vokřálovi. „Že prý se Babiš sešel s Šimkem, aby mu vyjádřil podporu a stal se lídrem jihomoravské kandidátky. Tak to ale nebylo,“ řekl Seznam Zprávám zdroj blízký vedení brněnského ANO.

Vokřál znejistěl. „Necítil podporu vedení hnutí,“ dodal zdroj redakce blízký vedení Úřadu vlády. O svém emotivním rozhodnutí opustit ANO se s nikým dopředu příliš nebavil, sám Babiš měl zprávu o jeho úmyslu obdržet jen chvíli předtím, než Vokřál informaci o odchodu potvrdil serveru Aktuálně.cz.

Gumová kritika

Vokřál patřil dlouhé roky v hnutí ANO mezi jeho nejpopulárnější figury. Po sněmovních volbách v roce 2013 měl možnost nastoupit do náměstkovské funkce na Ministerstvu životního prostředí, soustředil se však na Brno. V roce 2014 vyhrál komunální volby a stal se primátorem druhého největšího města.

Coby populární komunální politik nastoupil později do vedení hnutí ANO, kde reprezentoval komunální a regionální politiky hnutí. Vloni se o něm hovořilo dokonce jako o možném kandidátovi na ministra školství.

Když však loni v březnu vypukla kauza Stoka, Vokřál začal slábnout. Postupně začalo vyplouvat na povrch, že v kauze uvázli významní představitelé brněnského ANO - v čele s bývalým místostarostou městské části Brno-střed Jiřím Švachulou.

Ačkoliv nejsou obvinění, ve spise se mluví o řadě dalších politiků ANO. Jedním z nich je Vokřálův někdejší náměstek a blízký člověk Richard Mrázek (ANO), v dokumentech se zmiňuje i jméno šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka a syna Jiřího. Jak ale před časem Seznam Zprávy informovaly, v dokumentech vyskakuje i Vokřálovo jméno, což exprimátorovu pozici oslabovalo zejména při kritice ostatních spolustraníků namočených do Stoky.

Byť Vokřál obviněný není a na manipulacích s veřejnými zakázkami se nepodílel, nelze říci, že s kauzou nemá nic společného. Politicky byl coby primátor Brna za své kolegy v ANO zodpovědný, s některými z obžalovaných a podezřelých byl v častém kontaktu.

Ostatně tuto politickou odpovědnost mu včera v reakci připomněl i premiér Babiš. „Situace v Brně, která už delší dobu poškozuje naše hnutí, je důsledkem toho, že do naší jihomoravské krajské organizace přišli lidé, kteří tam nikdy být neměli. Vedení této organizace o problému dlouho vědělo, ale přehlíželo ho a neřešilo,“ uvedl v pondělí premiér pro ČTK.

Stoka by Vokřála navíc oslabovala nejen v kampani před volbami, ale i při povolebních vyjednáváních o nové krajské koalici. I to mát být jeden z důvodů, proč je Babiš z korupční kauzy Stoka nervózní. Obává se, aby po ztrátě brněnské radnice po komunálních volbách v roce 2018 nepřišel letos na podzim v jihomoravském regionu i o vedení kraje.

Prohra v Brně

Vokřál se v poslední době spojil s bývalou ministryní spravedlnosti a šéfkou jihomoravského ANO Taťánou Malou. Rozhodli se, že kauzou Stoka nabouranou brněnskou organizaci hnutí ovládnou a stmelí. Na mušku si v tomto kontextu vzali druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka, respektive jeho syna Jiřího, o němž se na policejních odposleších baví obžalované osoby.

Střet s rodinou Faltýnkových však Vokřál, kterého do hnutí přivedl právě šéf poslanců ANO, strategicky neodhadl. Naplno se to projevilo v průběhu března až května, kdy probíhal boj o zrušení tří brněnských organizací. Vokřál chtěl ukázat, že se ANO v Brně vypořádalo s těmi, co měli něco společného s případem Stoka. Problém byl, že měřil dvojím metrem - třeba jeho spojence Richarda Mrázka se zrušení členství netýkalo.

Na stranu kritiků zrušení tří brněnských organizací ANO se nepřímo a v zákulisí postavili i Faltýnkovi. Více jak dvouměsíční vnitrostranickou bitvu Vokřál prohrál, celostátní předsednictvo se přiklonilo k variantě, že rušící verdikt mohl být v rozporu se stanovami - jinými slovy ANO nehodlalo riskovat soudní tahanice s vyloučenými členy.

To, že si Vokřál nedokázal ve vedení ANO prosadit a vyargumentovat svůj návrh řešení, bývalého brněnského primátora poslalo do kolen. Vokřálův pád teď pocítí celé hnutí, které tím pár měsíců před krajskými volbami schytalo - před zraky voličů - nepříjemnou ránu.

Reklama

Doporučované