Hlavní obsah

Babiš dostal od Černošic za střet zájmů pokutu čtvrt milionu korun

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš dostal od Černošic pokutu čtvrt milionu korun.

Reklama

aktualizováno •

Jde o nejvyšší částku, kterou mohl úřad premiérovi uložit.

Článek

Městský úřad v Černošicích udělil Andreji Babišovi potřetí pokutu za přestupek proti zákonu o střetu zájmů za to, že ovládá média. Tentokrát částku navýšili na 250 tisíc korun, což je nejvíce, co mohli uložit. Uvedl to deník Právo, kterému to řekl Babišův právník Václav Knotek. Ten premiéra v případu zastupuje.

Babiš také musí uhradit tisíc korun za náklady řízení. „Určitě odvolání podáme,“ uvedl pro Právo Knotek.

Premiér je přesvědčený, že rozhodnutí městského úřadu v Černošicích je nezákonné. „Byl jsem dvakrát prošetřován za stejný skutek (stejnou věc). To je porušení mých základních práv,“ sdělil dnes ČTK. Babiš nadále trvá na tom, že splnil všechny povinnosti vyplývající ze zákona. „Toto už je jen politická hra mých konkurentů,“ uvedl premiér a dodal, že se proti rozhodnutí úřadu určitě odvolá.

Zatímco Evropská komise už dříve konstatovala, že je premiér Babiš ve střetu zájmů, neboť má nadále vliv na holding Agrofert, i když jej umístil do svěřenských fondů, české úřady – konkrétně zmíněný Městský úřad Černošice (pod který spadají Průhonice, kde má Babiš trvalé bydliště) – prověřovaly, zda premiér neoprávněně ovládá také některá média.

Už předloni v srpnu úředníci v Černošicích dali Babišovi pokutu 200 tisíc. Premiér podal odvolání a Krajský úřad Středočeského kraje mu vyhověl. Několik měsíců poté pak řízení zastavil, protože se podle něho nepodařilo prokázat, že by Andrej Babiš ve vztahu k médiím ve střetu zájmů byl. Úředníci v Černošicích jsou ale stále přesvědčeni, že se jedná o „nadále trvající přestupek“.

Jenže letos v lednu podala Transparency International další podnět. Jde v něm podle ředitele organizace Petra Leyera o to, že Babiš z pozice premiéra dál ovládá média, což zákon o střetu zájmů zakazuje.

Premiér Babiš od počátku tvrdí, že ve střetu zájmů není. „Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy,“ uvedl.

Úředníci z Černošic však už v roce 2019 dospěli k závěru, že Andrej Babiš sice podle zákona vložil svoji společnost Agrofert do svěřenského fondu, ale navzdory tomu je premiér nadále ovládající osobou ve společnostech Londa, Stanice O a Mafra. Ty provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko nebo vydávají několik novinových titulů.

Nynější argumentace pracovníků z Černošic se oproti předchozí rozšířila i o firmu Mafraprint. Jde o již zaniklou tiskárnu, která podle závěrů úředníků ofi­ciálně vydávala od 27. listopadu 2018 do 30. dubna 2019 periodický tisk.

Černošičtí úředníci postavili své dřívější rozhodnutí o pokutě pro Babiše na konstrukci, že premiér může ovlivňovat lidi ve svěřenském fondu, a tím tak může mít zároveň vliv na chod společnosti Agrofert. Městský úřad v Černošicích to doložil třeba tím, že jedním z členů fondu je i Monika Babišová, premiérova manželka.

Správcem fondu je pak Zbyněk Průša, dále v něm působí vedle Moniky Babišové ještě Babišovi advokáti Alexej Bílek a Václav Knotek.

Reklama

Doporučované